Ga naar de inhoud
Liverpool wil onderzoek

UEFA: valse kaarten oorzaak chaos Champions League-finale

Veel Liverpoolfans moesten lang wachten en waren niet op tijd in het stadion. Beeld © AFP

Valse toegangskaarten zijn volgens voetbalbond UEFA de reden dat de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in Parijs een half uur later is begonnen. De wedstrijd zou om 21.00 uur beginnen in het Stade de France, maar werd uitgesteld door wachtrijen van fans die vanwege de neptickets niet binnen konden komen.

"In de aanloop naar de wedstrijd werden de toegangspoorten aan de kant van Liverpool geblokkeerd door duizenden fans die neptickets hadden gekocht die niet werkten in de poorten", staat in de verklaring van de UEFA. "Dit zorgde voor een opeenhoping van fans die probeerden binnen te komen. Hierdoor werd de aftrap 35 minuten uitgesteld om zoveel mogelijk fans met echte tickets toegang te geven."

Supporters probeerden toch binnen te komen en dat leidde tot chaotische taferelen bij de ingang van het stadion. De politie greep in, zoals hieronder te zien is:

Politie gebruikt pepperspray bij chaos rond Champions League-finale

01:32
De politie gebruikte pepperspray bij chaos rond de finale.

"Terwijl de aantallen buiten het stadion na de aftrap bleven toenemen, verspreidde de politie hen met traangas en dwong hen het stadion te verlaten", aldus de UEFA.

Liverpool wil onderzoek

Liverpool heeft inmiddels aangedrongen op een officieel onderzoek. De Engelse voetbalclub laat weten 'zeer teleurgesteld te zijn over de problemen met de toegang tot het stadion' waarvan de fans van Liverpool het slachtoffer zijn geworden. De UEFA laat weten 'sympathie te hebben met degenen die door deze gebeurtenissen zijn getroffen en zal deze zaken met spoed bekijken samen met de Franse politie en autoriteiten, en met de Franse voetbalbond.'

Liverpool-coach Jürgen Klopp liet na afloop van de wedstrijd weten te hebben gehoord dat 'sommige families veel moeite hadden het stadion binnen te komen. "Ik hoorde een paar dingen die niet goed waren, niet leuk." Voormalig Engels international Gary Lineker twitterde: "Het is onmogelijk het stadion binnen te komen. Dit is erg gevaarlijk. Een absoluut bloedbad. Ik weet niet zeker of het mogelijk is om een slechter georganiseerd evenement te houden."

Samenvatting:
Lees ook:
Samenvatting: Real Madrid pakt 14e Champions League-titel

Na de wedstrijd was het op diverse plekken onrustig in de Franse hoofdstad. Franse media melden dat de politie 68 arrestaties heeft verricht buiten het stadion en bij de twee fanzones die waren ingericht voor de Engelse en Spaanse supporters. Er zijn 238 mensen gewond geraakt. In bijna alle gevallen zou het gaan om lichte verwondingen en zijn slachtoffers ter plaatse behandeld door hulpverleners.

Real Madrid won de finale met 1-0. 

Bron: RTL Nieuws / ANP