Voetbal

Conference League heeft Feyenoord veel moois gebracht

26 mei 2022 07:12 Aangepast: 26 mei 2022 08:36

De spelers van Feyenoord lieten hun emoties even de vrije loop vlak na de verloren finale van de Conference League tegen AS Rome (1-0). Maar al snel lieten ze zich troosten door meegereisde fans, die met een klaterend applaus hun waardering uitspraken voor een serie van negentien enerverende Europese duels.

Spelers en supporters van Feyenoord zijn mede door de wedstrijden in de Conference League verder naar elkaar toegegroeid. Natuurlijk was de teleurstelling groot na de nederlaag tegen AS Roma. Maar als straks iedereen op vakantie is en even rustig op het strand ligt, dan zal waarschijnlijk een gevoel van trots overheersen.

De Conference League heeft de ploeg van trainer Arne Slot veel gebracht. Feyenoord presteerde met een derde plaats in de Eredivisie beter dan in het vorige voetbaljaar onder de vertrokken coach Dick Advocaat. Maar na 34 competitieduels was de achterstand op kampioen Ajax (twaalf punten) en nummer twee PSV (tien punten) toch weer aanzienlijk.

Duizenden fans

Met dank aan de Conference League stond Feyenoord de laatste maanden weer in de schijnwerpers zoals vijf jaar geleden, toen de club de vijftiende landstitel veroverde. Duizenden fans reisden naar Tirana voor de finale, zoals ze eerder dit seizoen massaal richting Marseille, Praag en Berlijn trokken. Ook De Kuip stroomde vol tijdens de eindstrijd, net als het Stadhuisplein en de kroegen in Rotterdam en verre omstreken.

Feyenoord verdiende dit seizoen ruim 13 miljoen euro aan premies van de UEFA. Daar bovenop komen nog de recettes van acht thuisduels in een volle Kuip. En Europese clubs weten nu ook wie Cyriel Dessers, Luis Sinisterra, Tyrell Malacia, Justin Bijlow en Orkun Kökçü zijn. Feyenoord pakte ook heel veel punten voor het Nederlandse voetbal. Het duurt niet lang meer of ook de nummer twee van de Eredivisie plaatst zich voor de Champions League.

Onvergetelijke reis

Bondscoach Louis van Gaal noemde de Conference League al eens de 'Jut en Jul League'. Supporters van andere clubs spraken over de Confetti League. Bij Feyenoord wisten ze vorig jaar vlak voor het eerste Europese duel met het onbekende FC Drita op 22 juli ook niet helemaal wat ze van de Conference League moesten denken. Maar na avonturen in Kosovo, Zwitserland, Zweden, Israël, Tsjechië, Duitsland, Servië, weer Tsjechië, Frankrijk en nu dus Albanië spreken ze over een onvergetelijke reis.

Feyenoord staat weer op de Europese kaart en mag alle internationale ambities volgend jaar in de hoger aangeschreven Europa League proberen waar te maken. En als dat niet lukt, dan kan de Conference League als vangnet dienen. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. De derde competitie van de UEFA heeft Feyenoord dit seizoen veel moois gebracht.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore