Voetbal

Mourinho prijst Feyenoord en baalt nog van controle in Eindhoven

24 mei 2022 19:55 Aangepast: 24 mei 2022 21:18

Trainer José Mourinho van AS Roma wist tijdens de afsluitende persconferentie voor de finale van de Conference League tegen Feyenoord niet meer wat hij op de dag af vijf jaar geleden meemaakte. "Heb ik toen met Manchester United een finale tegen Ajax gewonnen?", herhaalde hij een opmerking van een journalist. "Dat was dan de eindstrijd van de Europa League. Ja, nu je het zegt. Die herinner ik me nog wel."

Mourinho heeft in zijn loopbaan als trainer veel finales gewonnen. Die van de Champions League, Europa League en voormalige UEFA Cup en Europa Cup II.

Het verhaal gaat dat de Portugees graag tegen Nederlandse ploegen speelt. Die laat hij rustig aanvallen en uitrazen. Vervolgens weten zijn spelers precies hoe ze moeten toeslaan. Zo verliep ook de finale van 2017, Ajax tegen Manchester United. Trainer Peter Bosz en de spelers van de club uit Amsterdam vertelden na de eindstrijd dat ze zich nog nooit zo kansloos hadden gevoeld.

Heel serieus

De 59-jarige Mourinho heeft Feyenoord ook goed bestudeerd. "Ik ben erg geconcentreerd, zoals voor iedere finale", erkende hij.

De Portugees ontkende dat hij ooit heeft gezegd dat Nederlanders zelden een finale winnen omdat ze vaak naïef voetballen. "Volgens mij heeft Ajax veel finales gewonnen en PSV won de Europa Cup I en Wereldbeker ook. En Feyenoord won de UEFA Cup met mijn vriend Pierre van Hooijdonk. We nemen Feyenoord heel serieus. Die staan niet zo maar in de finale."

Europa League

AS Roma verzekerde zich afgelopen vrijdag met een zege bij Torino van een plaats in de groepsfase van de komende editie van de Europa League. "Onze doelstelling van het seizoen is daarmee bereikt", zei de Portugees. "Dat heeft veel druk bij ons weggehaald. Maar nu willen we ook van Feyenoord winnen. Een finale is een finale."

Mourinho was nooit eerder in Albanië. "Maar ik ben heel hartelijk ontvangen", zei hij. ΅Een stuk beter dan na de uitwedstrijd van dit seizoen tegen Vitesse, toen we twee uur op het vliegveld van Eindhoven moesten wachten. Ik weet nog steeds niet waarom. Maar we leken wel misdadigers met al die controles. De UEFA heeft veel kritiek gekregen omdat er in dit stadion geen 50.000 supporters passen. Maar deze finale zal zeker helpen het voetbal in Albanië te ontwikkelen."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore