'Goeie mix, goeie balans'

UEFA Cup-winnaar Paul Bosvelt: 'Feyenoord is favoriet'

25 mei 2022 09:54 Aangepast: 25 mei 2022 10:28
Paul Bosvelt met de UEFA Cup, 2002 Beeld © HollandseHoogte / Pim Ras

In ieder geval tot vanavond 21.00 uur is Paul Bosvelt de laatste aanvoerder van een Nederlandse voetbalclub die een Europese hoofdprijs omhoog hield. In 2002 tilde de captain van Feyenoord de UEFA Cup de lucht in. Vanavond, als de Rotterdammers de Conference League-finale tegen AS Roma spelen, is de 52-jarige oud-prof er ook bij in Tirana. Om, zo hoopt hij, zijn oude club nieuw Europees eremetaal te zien binnenslepen.

Bosvelt, tegenwoordig werkzaam als technisch manager van eredivisieclub Go Ahead Eagles, wordt nog vaak aangesproken op dat bijzondere jaar met Feyenoord. "Het is zeker nu hot, hè", lacht Bosvelt. "Er komen veel verzoeken binnen om er op tv, de radio en in interviews over te praten. Het is leuk om eraan herinnerd te worden, maar ik zou het ook wel mooi vinden als het stokje nu overgenomen wordt. Geweldig toch, als we na twintig jaar een opvolger krijgen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rotterdams feestje in Tirana: Feyenoord-fans maken zich op voor finale

Bosvelt weet nog veel van het seizoen waarin hij de UEFA Cup omhoog mocht houden. "We werden derde in een Champions League-poule, waardoor we toch door mochten in Europa. We zagen het als een bonus, zeker niet als een troostprijs. We voelden ons echt niet te groot voor een treetje lager. We vonden het allang mooi dat we Europees verder gingen."

Het besef dat Feyenoord de hoofdprijs echt kon winnen, daalde pas rond de halve finales in bij Bosvelt en de zijnen. "Bij de laatste vier zaten de 'twee Milans' (Internazionale en AC Milan, red.), Dortmund, en wij. Toen werd het wel spannend. De finale was ook nog eens in De Kuip. 'Het zal toch niet, dat dan uitgerekend wíj die beker in ons eigen stadion pakken?'. Het klonk te mooi om waar te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Doe de grote Feyenoord-in-de-Conference League-quiz

Maar het lukte. En het bijzondere jaar leverde enkele geweldige Europese duels op in De Kuip, zoals de Feyenoordfans ook dit seizoen meemaakten. "Die avondjes zijn qua beleving net even wat specialer. De duisternis, het kunstlicht van de Kuip, de fans die er al de hele dag mee bezig zijn... Dat zorgt voor extra sfeer. Het was voor ons enorm motiverend en stimulerend."

Knokken

Feyenoord versloeg in 2002 op eigen bodem onder meer Rangers FC, PSV, en Borussia Dortmund. Internazionale werd heel knap op 2-2 gehouden. "Vooral die laatste twee clubs stonden ver boven ons, alleen al qua budget. Elk tweeluik dat seizoen was het billenknijpen voor ons. In de finale maakten we het zelfs met een man meer nog spannend (verdediger Kohler van Dortmund kreeg al vroeg een rode kaart, red.). We hadden een team dat goed kon voetballen, maar ook kon knokken voor resultaat, als het moest. Een volwassen ploeg, met veel oudere jongens, die tijdens hun carrière al hadden geleerd om te vechten om boven te komen drijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Feyenoord wil lange Europese reis met hoofdprijs voltooien

Backgammon met Van Hooijdonk

Bosvelt weet nog goed hoe hij zich voorbereidde op de finale tegen Dortmund. "Potjes backgammon, met Pierre van Hooijdonk. We speelden dat bijna altijd, tot vervelens toe. Tot vervelens toe van wie? Ik was vaak aan de winnende hand, dus dan weet je het wel, haha! Als je beelden van die tijd voorbij ziet komen - reportages, aankomst op vliegvelden, enzovoorts - zie je Pierre of mij met dat typische zilveren koffertje sjouwen. We deden het om lekker te ontspannen en dat werkte."

Bosvelt raadt de spelers van het huidige Feyenoord aan ook zo relaxed naar de finale toe te leven. "Probeer alles zo normaal mogelijk te doen en eventuele, negatieve invloeden buiten te houden."

Daarmee bedoelt hij uiteraard niet de meereizende Feyenoordfans, die finalestad Tirana nu al compleet lijken over te nemen. "In mijn tijd als speler zag je ze ook overal, waar we ook kwamen. Deze achterban achtervolgt je, ook als ze geen kaartjes hebben, en zelfs als er niet eens supporters mee mochten, na een straf van de UEFA."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van Hooijdonk ziet Feyenoord de cup wel pakken: 'Het is geen David tegen Goliath'

Één van die meereizende fans is Paul Bosvelt zelf. "Ik heb meteen na Marseille geboekt. Het lijkt me heel bijzonder erbij aanwezig te zijn. Of ik daar te vaak herkend zal worden? Ik ga undercover, haha! Ik hoop natuurlijk dat Feyenoord uiteindelijk de prijs wint. Het is geen straf om telkens aan de UEFA Cup-winst van 2002 te worden herinnerd, maar het zou toch wel mooi zijn als er eindelijk een opvolger komt. Voor de club is het geweldig om zo'n prijs te winnen, en voor de spelers staat het fantastisch op het cv."

Dan de wedstrijd zelf. Wie is de favoriet? "Voor mij Feyenoord", aldus Bosvelt. "Ik heb Roma eerder dit seizoen gezien tegen Vitesse en ik was niet zo onder de indruk (zie ook onderstaand kader met analist Theo Janssen, red.). En Feyenoord steekt goed in elkaar, hè. De ploeg van trainer Arne Slot is heel lastig te verslaan. Ze hebben een goede mix, net als wij toen, en een goede balans. Natuurlijk is José Mourinho tactisch sterk, maar Slot heeft ook tactische zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Feyenoord toont finale op vier grote schermen in De Kuip

"AS Roma, is dit het nou?"

Voetbalanalist en Vitesse-aanhanger Theo Janssen zag zijn oude ploeg dit seizoen al tegen AS Roma spelen. In de achtste finales van de Conference League wonnen de Italianen met 0-1 in Arnhem, maar kreeg Vitesse aardig wat kansen.

In Rome kwam Vitesse met 0-1 voor en leken ze lange tijd zelfs een verlenging uit het vuur te slepen. Maar een late gelijkmaker gooide die plannen in de war. Janssen was desalniettemin niet onder de indruk. "Roma is een degelijk team, maar zeker geen wonderploeg. Ik zie mogelijkheden voor Feyenoord en geef ze goede kansen om te winnen."

Janssen verbaasde zich zelfs over het team van trainer José Mourinho. "Vitesse was niet minder dan Roma. En ik schat Feyenoord hoger in dan Vitesse. Natuurlijk was de sfeer in Rome imponerend. De geschiedenis van die club is groots. Je ziet Francesco Totti daar rondlopen, dat spreekt tot de verbeelding. Maar voetballend dacht ik: 'is dit het nou?'. Feyenoord hoeft echt niet bang te zijn."

Mourinho

Ook niet voor Mourinho? De geslepen Portugees staat erom bekend zijn teams uitstekend voor te bereiden op een do or die-wedstrijd. Ook weet hij vaak een duel zo te ontregelen dat de kracht van een tegenstander wordt geneutraliseerd. Ajax had precies die ervaring in de Europa League-finale van 2017, tegen het Manchester United van Mourinho.

De coach had toen een speelstijl verzonnen waar de Amsterdammers geen antwoord op hadden. Loopt Feyenoord ook het risico in dat mes te lopen? Janssen denkt van niet. "Mourinho staat erom bekend zijn spelers dicht bij elkaar te laten spelen en weinig kansen en ruimte weg te geven. Maar dat zag ik tegen Vitesse helemaal niet. Roma geeft het hele seizoen veel mogelijkheden om te scoren weg aan de tegenstander."

Trucje van Slot?

Er is wel iets anders dat Janssen zorgen baart: het spelsysteem van Roma. De Italianen spelen onder Mourinho met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee spitsen. Als Feyenoord daar in zijn vertrouwde 4-3-3-systeem druk op gaat zetten, voorziet Janssen een probleem. "Roma zal Feyenoord naar voren lokken. Als Slot dat gaat doen met drie aanvallers, lopen ze de kans in de eigen verdediging één tegen één te komen staan. En dat is met Marcos Senesi en Gernot Trauner, niet de snelsten, gevaarlijk tegen de twee snelle aanvallers van Roma. Ik zou, als ik Slot was, me aanpassen. Hij moet een trucje verzinnen. Óf een ander systeem, óf andere spelers met bepaalde kwaliteiten op een bijzondere plek. 5-3-2 spelen, net als Roma, met Jens Toornstra als rechtsback, bijvoorbeeld."

Maar is het niet link om uitgerekend in de laatste wedstrijd iets totaal anders te gaan doen dan je het hele seizoen gedaan hebt en de stijl, die je de finale heeft opgeleverd, op het moment suprême te veranderen? Janssen: "Een finale draait maar om één ding: winnen. Maakt niet uit hoe. Feyenoord heeft het hele jaar succes gehad met zijn stijl en manier van spelen, maar je moet wat verzinnen om de zwaktes van de tegenstander bloot te legen. Mourinho zal dat ook doen."

Als Janssen een gokker zou zijn, zou er toch maar één club zijn op wie hij vanavond zijn geld zet. "Feyenoord. Roma is geen absolute top en Feyenoord heeft de kwaliteiten om er doorheen te spelen. Ik ben heel benieuwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore