Ga naar de inhoud
Kampioen met Manchester City

Guardiola draagt titel op aan slachtoffers terroristische aanslag

Josep Guardiola Beeld © AFP / OLI SCARFF

Er kwamen zondag heel veel emoties los bij Josep Guardiola. De trainer van Manchester City greep in extremis de Engelse landsitel, door op de laatste speeldag van de Premier League een 0-2 achterstand om te buigen naar een uiteindelijke 3-2 zege. Daardoor werd de Spanjaard voor de vierde keer in vijf jaar kampioen. Bij de persconferentie droeg hij het bijzondere landskampioenschap op aan een vreselijke gebeurtenis van vijf jaar terug.

Toen vond er een terroristische aanslag plaats in de Manchester Arena. Salman Abedi blies zichzelf op na een concert van Ariane Grande. Er vielen 22 doden en honderden gewonden te betreuren.

Zondag was het precies vijf jaar geleden dat de stad werd getroffen door dit zware leed. Manchester stond de hele dag al stil bij de herdenking. Guardiola was dat overduidelijk niet vergeten, toen hij na afloop van de thuiswedstrijd tegen Aston Villa het woord nam en zich richtte tot de families van de slachtoffers.

"Het is vandaag precies vijf jaar geleden, de tragedie in de Manchester Arena", begon Guardiola. "Het is een speciale dag voor ons. We wilden dit delen met de families die hebben geleden door deze vreselijke gebeurtenis. We dragen deze prijs op aan hen."

Vrouw en dochters

Voor Guardiola was het een emotioneel beladen dag. Niet alleen door het knotsgekke verloop van de wedstrijd of het omhoog houden van de fel begeerde beker. De Spaanse coach heeft namelijk een persoonlijke herinnering aan de aanslag van 2017. Zijn vrouw Cristina en dochters Valentina en Maria waren bij het concert van Grande aanwezig.

"Ze belde me meteen", zei Guardiola vijf jaar geleden tegen de Engelse zender BBC. "Ze zei: 'Er is iets gebeurd. We weten niet wat, maar we zijn aan het rennen'. En toen werd de verbinding verbroken", stond de trainer doodsangsten uit.

Guardiola: "We probeerde haar terug te bellen en dat lukte telkens niet. Toen zijn we maar naar de Arena gereden. Na zes minuten belde ze terug. 'We zijn buiten, we zij eruit', zei ze."

Guardiola
Lees meer
Guardiola looft 'speciale' City-spelers na weer een titel