Play-offs

Vitesse wint van Utrecht en gaat naar finale play-offs Europees voetbal

22 mei 2022 20:39 Aangepast: 22 mei 2022 20:42
Vitesse viert de 1-0. Beeld © ROY LAZET / ANP Foto

Waar Vitesse eerder deze week met 3-1 verloor op bezoek bij Utrecht, heeft de ploeg zich in de return van hun beste kant laten zien en wist het met 3-0 te winnen. Vitesse treedt dinsdag aan in de finale van de play-offs tegen AZ.

Na twintig minuten kwam Vitesse op voorsprong door een kopbal van Loïs Openda maar de Belgische spits deelde een strafbare duw uit waardoor de treffer niet doorging. Beide ploegen wisten met regelmaat kansen te creëren en maakten er een vermakelijke eerste helft van.

Vlak voor rust wist Million Manhoef Vitesse dan toch op een 1-0 voorsprong te zetten met een geweldige knal. Een overwinning met één doelpunt verschil was voor de Arnhemmers niet genoeg, dus bleef de ploeg op zoek gaan naar die tweede treffer. 

Vlak na rust had Openda een grote kans om de voorsprong te verdubbelen en de stand over twee wedstrijden gelijk te trekken, maar Utrecht-doelman Eric Oelschlagel wist dit met een knappe redding te voorkomen. Niet veel later was het toch raak voor Vitesse, opnieuw met een schitterende treffer. 

Sondre Tronstad kapte naar binnen en haalde verwoestend uit, hij vond de bovenhoek en liet het Gelredome ontploffen. 

Met een 2-0 stand zouden beide ploegen een verlenging in gaan, daar leek Vitesse overduidelijk geen zin in te hebben. De ploeg bleef aan de Utrechtse poort rammelen met kansen voor Matus Bero, Loïs Openda en Million Manhoef maar de bezoekers hielden zich staande. Na negentig minuten stond de 2-0 nog steeds op het bord, waardoor er een verlenging kwam.

Al vroeg in de verlenging maakte Vitesse de derde treffer van de avond. Nikolai Baden Frederiksen wist met zijn eerste doelpunt van het kalenderjaar zijn ploeg over twee wedstrijden op voorsprong te zetten met een bekeken schuiver. 

In de tweede helft van de verlenging wist FC Utrecht geen vuist meer te maken en speelde Vitesse de wedstrijd geduldig uit. Matchwinner Baden Frederiksen maakte in de slotfase nog een oliedomme overtreding, waardoor hij een tweede gele kaart en dus rood kreeg. Hij mist hierdoor de finale. 

Aanstaande dinsdag begint de finale van de play-offs om Europees voetbal. Vitesse gaat het eerst in een thuiswedstrijd opnemen tegen AZ, de return is volgende week zondag. De ploegen spelen om een plaats in de tweede voorronde van de Conference League.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore