Play-offs

AZ pakt in slotfase ticket voor finale play-offs Europees voetbal

22 mei 2022 16:44 Aangepast: 22 mei 2022 20:50
Dani de Wit viert de 1-0. Beeld © Pro Shots / Toon Dompeling

AZ heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Na de krankzinnige 3-2 nederlaag in Heerenveen eerder deze week moest er gewonnen worden en dat gebeurde met 2-0. De Alkmaarders nemen het in de finale op tegen Vitesse.

Vanaf het begin zochten de Alkmaarders nadrukkelijk naar de openingstreffer. Die lag al na vijf minuten in het netje. Jordy Clasie wist met een knappe dieptepass Dani de Wit vinden, die niet te lang nadacht en verwoestend uithaalde. Zo kwamen beide ploegen over twee wedstrijden weer op gelijke hoogte.

De pegel van De Wit bleek ook het enige schot op doel in de eerste helft in het AFAS Stadion. Beide ploegen wisten nog wel wat kansjes te creëren, maar een geblokt schot van Jesper Karlsson en een vuurpijl van Amin Sarr waren de enige wapenfeiten voor de rest van de eerste helft. 

Tweede helft

Aan het begin van de tweede helft ging AZ nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer. De Alkmaarders waren via Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson gevaarlijk, maar wisten Heerenveen-doelman Erwin Mulder niet te verschalken.

Voor Heerenveen was het voornamelijk zaak stand houden en hopen op een tegenaanval, die kwam na ruim een uur spelen. Amin Sarr kapte zijn directe tegenstander uit en schoot, maar AZ-doelman Peter Vindahl lag in de weg. 

Milos Kerkez (l) in duel met Milan van Ewijk. Milos Kerkez (l) in duel met Milan van Ewijk.

Tien minuten voor tijd kreeg Sam Beukema namens AZ een hele grote kans. De verdediger kon vogelvrij een kopbal op het doel van Heerenveen afvuren, maar hij wist de bal niet onder de lat te houden.

Iedereen was zich al mentaal aan het opmaken voor een verlenging, maar AZ leek hier toch een stokje voor te steken. Vlak voor tijd kwam Zakaria Aboukhlal het veld in en met zijn eerste balcontact schoot hij AZ op 2-0. Opnieuw was het een knappe pass van Clasie die vooraf ging aan het doelpunt. 

Aanstaande dinsdag begint de finale van de play-offs om Europees voetbal. AZ gaat het eerst in een uitwedstrijd opnemen tegen Vitesse, de return is volgende week zondag. De ploegen spelen om een plaats in de tweede voorronde van de Conference League.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore