Strijd om promotie

Heracles op de rand van degradatie na flinke nederlaag tegen Excelsior

18 mei 2022 20:45 Aangepast: 19 mei 2022 09:13
Nikolai Laursen baalt na een gemiste kans. Beeld © Pro Shots / Mischa Keemink

Excelsior heeft de thuiswedstrijd in de play-offs voor promotie of degradatie weten te winnen van Heracles. De Rotterdamse trein denderde over de Almelose ploeg heen en won met 3-0. Aanstaande zaterdag valt de beslissing in het tweeluik.

Na twintig minuten kwam Excelsior, dat in de Keuken Kampioen Divisie als zesde eindigde, op een verdiende 1-0 voorsprong. De Rotterdammers waren al een aantal keer gevaarlijk, maar wisten niet te scoren totdat Marouan Azarkan de trekker overhaalde en het stadion liet ontploffen. 

Na een half uur was er even paniek op het veld. Doelpuntenmaker Azarkan kwam hard in botsing met het veel te hoog geheven been van Heracles-verdediger Lucas Schoofs, waarna de Excelsior-speler buiten westen leek. Uiteindelijk is Azarkan met een brandcard van het veld afgedragen, wat zorgde voor een grote smet op de wedstrijd. 

 

Het eerste wapenfeit van Heracles kwam pas vlak voor rust. Nikolai Laursen draaide goed weg bij zijn directe tegenstander en vuurde een kanonskogel af richting de kruising, maar de bal kwam op de bovenkant van de lat. Beide clubs gingen uiteindelijk rusten met een 1-0 stand, wat gezien het grote aantal kansen voor Excelsior in de eerste helft niet onverdiend te noemen is. 

Doelpuntenmaker Azarkan (r) juicht na zijn treffer. Doelpuntenmaker Azarkan (r) juicht na zijn treffer.

Het begin van de tweede helft was wat meer voor Heracles. In de eerste helft wist de ploeg uit het oosten geen schot op doel te lossen, maar na de rust wist het zich te herpakken en ging het nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Het werd uiteindelijk niet Heracles, maar Excelsior dat scoorde. Wie anders dan Thijs Dallinga verdubbelde de voorsprong van de Kralingers.

Niet veel later maakte Excelsior ook nog de 3-0. Invaller Couhaib Driouech kreeg de bal van Mats Wieffer, twijfelde niet en schoot overtuigend raak en schoof Heracles zo verder richting de afgrond.

De hoofden van de Heraclieden zakten naar beneden en de hoop leek volledig vervlogen. Geen enkel gif in het elftal van trainer René Kolmschot zorgde voor een eentonige wedstrijd die verdiend werd gewonnen door Excelsior.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heracles en trainer Wormuth per direct uit elkaar

Heracles ging de play-offs in zonder hoofdtrainer Frank Wormuth. De club uit Almelo en de oefenmeester gingen eerder deze week uit elkaar. "Uit de gesprekken is gebleken dat er onvoldoende vertrouwen is om deze play-offs met Frank als hoofdtrainer in te gaan. Wij vinden dat we op basis van deze informatie iets moeten doorbreken", zei Tim Gilissen, technisch directeur van Heracles.

René Kolmschot

René Kolmschot gaat proberen als interim-trainer Heracles in de Eredivisie te houden, de oud-voetballer speelde 29 duels voor de Heraclieden in de eerste divisie. Bij Excelsior zit Marinus Dijkhuizen op de bank, die als speler (in 2006) én als trainer (in 2014) al eens promoveerde met de club. 

De beslissing in dit duel valt op zaterdag. De winnaar van het tweeluik speelt op dinsdag 24 en zondag 29 mei de finale van de play-off voor promotie of degradatie tegen de winnaar van de confrontaties tussen ADO Den Haag en FC Eindhoven. De Hagenezen wonnen de heenwedstrijd met 2-1. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore