Ga naar de inhoud
WK-voetbal in Qatar

Italië op WK tegen Oranje? 'Concreter dan jullie denken'

Byron Castillo (links) Beeld © AFP / Marcelo Hernandez

Speelt Italië later dit jaar toch op het WK? In de poule van Oranje nog wel, tégen het Nederlands elftal? Het lijkt vergezocht, irrealistisch en ver van het bed, maar in de Laars van Europa neemt het geloof in dit onvoorstelbare scenario toe.

In maart was de klap voor de Azzurri nog gigantisch, toen het nietige Noord-Macedonië de Italianen uitschakelde tijdens een WK-kwalificatie-play-off. Maar Italië denkt een ontsnappingsroute naar het eindtoernooi in Qatar te hebben gevonden.

"Het is concreter dan jullie denken", zegt Franco Chimenti, bestuurder van het Italiaan Olympisch Comité, in Italiaanse media.

Het
Lees meer
Het verdriet van Italië na voetbalfiasco: 'De Michelangelo's en Da Vinci's ontbreken'

Klacht

Hoe dat precies zit? Ecuador zou tijdens de WK-kwalificatie een niet-speelgerechtigde voetballer hebben opgesteld.

Chili diende een officiële klacht in bij de Wereldvoetbalbond FIFA. Volgens het Zuid-Amerikaanse land, dat zich niet plaatste voor het WK, zouden alle duels waarin de bewuste speler, Byron Castillo, uitkwam in een reglementaire nederlaag moeten worden omgezet.

Chili hoopt op die manier alsnog naar Qatar te kunnen. Maar Italië kan wel eens de lachende derde worden. Dat hoopt de Europees kampioen van 2021 in ieder geval van harte.

Onderzoek

De FIFA heeft inmiddels bekendgemaakt dat het een onderzoek is begonnen naar Ecuador en Castillo.

Als er echt een WK-ticket vrijkomt, zou dat weleens naar Italië kunnen gaan, aldus Chimenti. "Een ander land wordt dan de vervanger en de FIFA-reglementen zeggen, dat dat het land moet worden dat het hoogste staat op de FIFA-ranking. En dat is Italië."

Dat zou dus ook betekenen, dat Italië de plaats van Ecuador inneemt op het WK. En dan tegen het Nederlands elftal gaat spelen, want Ecuador zit net als gastland Qatar en Senegal in dezelfde poule als Oranje.

Oranje
Lees meer
Oranje treft Qatar en ontloopt toplanden in groepsfase WK