Opvolger van Ten Hag

Kersverse Ajax-trainer Schreuder: 'Er zal niet heel veel veranderen'

17 mei 2022 19:15 Aangepast: 17 mei 2022 19:20
Alfred Schreuder, na het behaalde landskampioenschap met Club Brugge Beeld © Pro Shots / Isosport

Alfred Schreuder is kampioen geworden met Club Brugge. De kersverse hoofdtrainer van Ajax zat maandag in een Belgische voetbalpraatprogramma om na te babbelen over het afgelopen seizoen. De 49-jarige Nederlandse trainer vertelde bij 'Extra Time' over zijn samenwerking met de Nederlandse aanvaller Noa Lang, het opvolgen van Erik ten Hag in Amsterdam en zijn filosofie. "Ik heb geen vast systeem. Dat bepalen de belangrijkste spelers."

"Noa is een geweldige jongen", reageerde Schreuder op een vraag naar de botsing tussen de twee, eerder dit seizoen. "Het is waar dat ik in het begin wat problemen met hem had. Op bepaalde momenten moest hij zich anders gedragen, vond ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Noa Lang ontloopt straf na rode kaart

"Ik heb waarschijnlijk ook niet alles goed gedaan", ging Schreuder verder. "Het lukte me in het begin niet om hem te raken. Dat heb ik hem ook gezegd. Maar het team staat altijd boven alles. Ik vond dat hij dingen deed, die niet konden. Dat botste soms. Ik irriteerde hem, hij irriteerde mij."

Uiteindelijk kwam het goed tussen de twee. "Voor mij is het een van de grootste overwinningen geweest die we samen geboekt hebben. Want uiteindelijk zijn er er super uitgekomen."

Of Lang met Schreuder mee zou kunnen naar Ajax? "Daar komt hij net vandaan", antwoordde de trainer lachend.

Lang werd vorig jaar zomer voor 6 miljoen euro door Ajax verkocht aan Brugge. In Amsterdam was de aanvaller geen vaste basisspeler. "Als Noa een stap gaat maken, zal weer het buitenland een prachtig podium zijn."

Op een eventuele overgang van Hans Vanaken ging de coach serieuzer in. De 29-jarige Belgische aanvallende middenvelder was dit seizoen goed voor vijftien goals en twaalf assists voor Brugge. Schreuder: "Een topspeler. Qua voetbal kan hij bij Ajax spelen. Honderd procent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Frenkie over Ten Hag: 'U heeft zich bewezen als toptrainer'

Ajax en Ten Hag

Uiteraard kwam de overstap naar Ajax voorbij. De Nederlandse analist en oud-prof Youri Mulder vroeg of Schreuder niet getwijfeld heeft aan het moment van instappen. Omdat de successen in Amsterdam van voorganger Ten Hag moeilijk te overtreffen zijn.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik daar ook succesvol kan zijn", toont Schreuder zich ambitieus. "Ik heb geen angst, ik vertrouw op wat ik kan. Het voordeel is, dat ik de club en de manier van werken van Erik ten Hag ken."

Schreuder was assistent-coach bij Ajax, toen de club in 2019 samen met Ten Hag onder meer de halve finale van de Champions League behaalde. "Er zal niet heel veel veranderen. Ik ben alleen een ander persoon."

"Ik vind het ook een mooie kans. Ajax heeft nog steeds geweldige spelers. Als er jongens vertrekken, zullen ze goede spelers terughalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Schreuder met 'grootste prijs als hoofdtrainer op zak' naar Ajax

'Luisteren naar de spelers'

Schreuder werd dan wel kampioen, er klonk ook kritiek in Belgische media. Die verweten de Nederlander te klinisch en saai gespeeld te hebben. "In de play-offs hebben we zakelijker gevoetbald", was Schreuder het deels eens. "Omdat winnen voorop staat."

Schreuder begon met aantrekkelijk en aanvallend voetbal bij Club. Daarna gooide hij het roer om. "Het elftal voelde zich prettiger met drie centrale verdedigers."

De coach heeft dus geluisterd naar zijn spelers. "Wat voor een steen zou ik anders zijn? Ik praat continu met mijn spelers. Het gaat erom wat zij voelen. Ik heb geen vast systeem. Dat bepalen de belangrijkste spelers", sloot de Ajax-coach af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ten Hag heeft alle vertrouwen in zijn opvolger Schreuder bij Ajax

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore