Ga naar de inhoud
Eredivisie

Een weerzien tussen Ajax en Luis Suárez, haalbaar of niet?

Luis Suarez in het shirt van Ajax Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Luis Suárez heeft na twee jaar afscheid genomen van Atlético Madrid. Het aflopende contract van de Uruguayaanse goalgetter werd in Spanje niet verlengd, waardoor de 35-jarige aanvaller transfervrij de deur uit loopt. Is een terugkeer naar Ajax geen goed idee? Buitenlandse media stellen dat het echt een optie kan zijn. ''Hij past bij het spel dat Ajax wil spelen'', zegt oud-ploeggenoot Hedwiges Maduro.

Oud-trainer gaat zelfs nog een stukje verder: "Hij staat in een illuster rijtje met Messi, Ronaldo en Benzema." Suárez heeft zelf al aangegeven niet te willen afbouwen in Amerika, China of het Midden-Oosten. De aanvaller wil actief blijven in Europa. In dat geval is Ajax helemaal geen rare keuze.

Het zou misschien niet eens heel onlogisch zijn. Suárez en de Amsterdammers hebben goede herinneringen aan de eerdere samenwerking. In zijn eerste periode in de Johan Cruijff Arena was Suárez goed voor 111 doelpunten, waarmee hij op plek veertien staat van topscorers aller tijden van de Amsterdamse club. Bovendien werd hij bij Ajax topscorer van de Eredivisie en Voetballer van het Jaar.

Salaris

Maar is het ook haalbaar? Financieel zal Suárez er in ieder geval een flink stuk op achteruit gaan, als de Uruguayaan kiest voor een tweede avontuur in Amsterdam.

In zijn periode bij Barcelona verdiende de spits 22 miljoen euro per jaar. Bij Atlético Madrid leverde hij al een flink deel van zijn salaris in. Bij Los Rojiblancos streek Suárez jaarlijks zo'n zes miljoen euro op. Ter vergelijking: de best betaalde voetballers bij Ajax (Dusan Tadic en Daley Blind) verdienen tussen de 3 en 5 miljoen euro per jaar.

Ajax bood de Uruguayaanse topscorer aller tijden, vlak voor zijn overgang naar Atlético Madrid, twee jaar geleden al een contract aan, met een salaris van drie miljoen per jaar. Dit meldde de Italiaanse sportjournalist Gianluca Di Marzio destijds. Dat voorstel sloeg Suárez toen af, maar gezien de salarisverlaging die hij voor lief nam om naar Atlético te gaan, zal geld tegenwoordig niet het grootste struikelblok voor hem zijn. 

Concurrentie

Maar dan is er natuurlijk ook altijd Ajax zelf nog. Heeft de landskampioen wel een 35-jarige aanvaller zonder restwaarde nodig? Met Sébastien Haller is de spitspositie al ingevuld in Amsterdam. Daarnaast hoopt Ajax opnieuw aanvaller Brian Brobbey te kunnen huren of zelfs overnemen van Leipzig.

Het is echter de vraag of de Duitse club weer wil meewerken aan een uitleen. Haller staat  bovendien in de belangstelling van zowel Bayern München als Borussia Dortmund. Aangezien daar twee vacatures in de spits (Erling Braut Haaland is al weg en Robert Lewandowski gaat München waarschijnlijk ook verlaten) dreigen te ontstaan, is een vertrek uit Amsterdam van de Ivoriaan geen heel rare gedachte.

Habitat

Maduro ziet een rentree van Suárez in de Johan Cruijff Arena in ieder geval  zitten. ''Ajax is een team dat graag op de helft van de tegenstander speelt. Suárez zou dan vaak in het zestienmetergebied van de opponent zijn. Dat is zijn natuurlijke habitat. Ik denk dat het voetbal van Ajax hem daarom beter ligt dan het countervoetbal dat hij speelde bij Atlético.''

Clubliefde, of salaris?

Sportmarketeer Chris Woerts is als voetbalfan enthousiast over een eventuele transfer, maar het financiële plaatje kan voor problemen zorgen. ''Het is zelden zo dat spelers clubliefde ver boven het financiële voordeel plaatsen. De trend is nou eenmaal dat spelers niet zo loyaal zijn'', stelt de oud-journalist.

''Daarnaast doen spelers zelf de onderhandelingen niet, maar zaakwaarnemers", gaat Woerts verder. " Zij willen het beste salaris voor een speler. Dat ligt in landen als Engeland of Spanje vaak veel hoger.''

Ajax zal dus flink in de buidel moeten tasten, denkt Woerts. ''Daar zijn Daley Blind, Dusan Tadic en Sebastien Haller de grootverdieners. Zij verdienen rond de 4,5 miljoen euro bruto. In Spanje verdiende Suárez meer, en dan ook nog netto. Hij moet dus echt graag naar Ajax willen én een basisplek krijgen. Anders zie ik hem niet verkassen naar Amsterdam.''

Mentaliteit

Adrie Koster was interim-trainer van Ajax in het eerste seizoen van El Pistolero in Amsterdam. De oud-speler van PSV en Roda JC is tegenwoordig adviseur van de Raad van Commissarissen van Ajax en wil dus liever niet ingaan op geruchten rondom een eventuele terugkeer van de Uruguayaan. ''Het lijkt me niet slim als ik daar uitspraken over ga doen.''

''Het belangrijkste aan hem is zijn mentaliteit", wil Koster wel een beeld schetsen van Suárez. "Als hij een interland had in Uruguay, dan kwam hij soms op zaterdag pas terug en moest hij zondag alweer bij ons spelen. Dan stond hij er gewoon en liet hij zien wat hij kon."

Maduro speelde in zijn laatste periode bij Ajax samen met Suárez. ''Hij was een hardwerkende spits, die altijd met energie, passie en een glimlach 110% gaf op de trainingen. Hij kreeg ook altijd de bal mee vanuit de kluts. Ik dacht dat dit geluk was, maar hij is dat blijven doen. Dus is het gewoon een kwaliteit van hem'', vertelt de oud-middenvelder. "Een echte killer, die altijd doelpunten wil maken. Doorlopen op de keeper, hopen op een foutje. Dat is Suárez."

Oud-Ajacied Urby Emanuelson maakte kennis met Luis Suárez, toen hij nog een broekie was. ''Luis was ook nog jong, maar hij toonde meteen leiderschap en maakte grapjes over de spelers in de selectie. Hij gaf zowel op als naast het veld net dat beetje extra, waardoor wij allemaal beter werden'', aldus Emanuelson.

Emanuelson bouwde een goede band op met de Uruguayaanse spits. ''Hij was net vader geworden en Luis en zijn vrouw konden geen oppas regelen. Mijn moeder die hoorde dat en wilde graag helpen. Zodoende heeft mijn moeder op zijn dochter gepast. Dat vond hij wel heel erg leuk'', vertelt Emanuelson. 

Toen Suárez bij Barcelona voetbalde, was het contact verwaterd. Maar niet voor lang. ''Ik ben hem nog wel eens tegengekomen op vakantie, toen hij met Lionel Messi en zijn vrouw op Ibiza verbleef. Er stond heel veel beveiliging om hen heen, maar Luis zag mij in de verte staan en nodigde me uit voor een drankje en een praatje. Dat laat ook wel zien wat voor een warme persoonlijkheid hij is.''

Na zijn vertrek bij Ajax trok Suárez de stijgende lijn door. En hoe.

''Hij is nu 35 jaar, heeft honderden wedstrijden gespeeld en talloze doelpunten gemaakt", steekt Koster de loftrompet. "Hij is een spits van wereldniveau. Luis staat in een illuster rijtje met Messi, Ronaldo en Benzema. Je moet het elke keer wel even doen, en dat doet hij. Petje af voor hem, hij was en is een geweldige voetballer.''

Bijtincidenten

Waar veel voetbalfans bij Suárez denken aan bijtincidenten uit het verleden, is het korte lontje van de Uruguayaan juist iets dat hem zo goed maakt volgens Koster. ''Dat Zuid-Amerikaanse temperament zorgt ervoor dat hij als een soort agressieve pitbull op zoek gaat naar doelpunten. Dat temperament zie je bij Ajax ook bij de Argentijnen Lisandro Martínez, Nicolas Tagliafico en de Mexicaan Edson Álvarez.''

Maduro: ''Hij is vlijmscherp en echt een nachtmerrie voor elke verdediger. Je tegenstander bijten is natuurlijk flink over de schreef gaan, maar het laat wel zien wie hij is. Menig verdediger weet dat het geen pretje is om tegenover hem te staan op het veld.''

Opstootje in de Kuip

Één moment zal Koster nooit vergeten. Het opstootje tijdens De Klassieker tegen Feyenoord met teamgenoot Albert Luque. ''Ze kregen ruzie op het veld en dat ging nog even door in de kleedkamer. Dat tekent hun temperament, maar in een zekere zin ook hun wil om altijd de beste te willen zijn.''

Maduro weet dat nog goed. ''Luque speelde een bal niet naar Suárez. Daar kregen ze ruzie over en dat is geëscaleerd. Ze vlogen elkaar bijna in de haren in de kleedkamer, iets wat ik nog niet vaak heb gezien. Er kwam nog net op tijd iemand tussen. Het is wel tekenend voor zijn winnaarsmentaliteit'', aldus de oud-international.

Emanuelson schrok ontzettend van het voorval maar dacht er geen seconde aan om tussen de twee kemphanen te komen. ''Ik sta, zeker in het veld, wel mijn mannetje, maar ik was daar voor geen goud tussen gesprongen. Ze waren waarschijnlijk allebei over me heen gelopen'', vertelt de oud-speler van Ajax, die tegenwoordig werkzaam is als spelersbegeleider bij FC Utrecht.

Volgens The Sun, The Daily Mail en Marca zijn Suárez en Ajax al in contact geweest over een eventuele transfer. De Uruguayaanse spits heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij altijd een Ajax-fan is gebleven. 

Oude bekende Huntelaar

Kortom; Amsterdam en Suárez hebben mooie herinneringen aan elkaar, passen bij elkaar, de spits is transfervrij en interesant voor Ajax en het salaris hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Is één en één dan ook echt twee?

Het voordeel is dat Suárez in de Johan Cruijff Arena de contractonderhandeling in handen ziet van een oude bekende: Klaas-Jan Huntelaar. De oud-spits heeft tegenwoordig technisch gezien de touwtjes in handen bij Ajax. De twee aanvallers speelden een jaar succesvol samen in de hoofdstad.

Bovendien weet Huntelaar dat leeftijd er niet toe hoeft te doen. De spits was zelf als 35-jarige ook nog actief en van waarde bij Ajax.

Woerts: ''Hij heeft bakken met geld verdiend in Engeland en Spanje. Als hij het salaris, wat hij gewend is, opzij wil zetten voor een overstap naar Ajax, dan is het zeker een transfer die kan gebeuren. Het zou prachtig zijn voor het Nederlandse voetbal."

Bron: VTBL