Ga naar de inhoud
Voetbal

Ten Hag heeft alle vertrouwen in zijn opvolger Schreuder bij Ajax

Erik ten Hag heeft er alle vertrouwen in dat Ajax succesvol blijft onder Alfred Schreuder. "Ik heb met hem geappt en hij wil nog met me praten", zegt de nieuwe trainer van Manchester United over zijn opvolger. "Mijn erfenis is in goede handen."

Ten Hag haalde Schreuder 4,5 jaar geleden als zijn assistent naar Ajax. "Alfred weet welke ontwikkeling de club heeft doorgemaakt", zegt hij over de coach die later hoofdtrainer werd van Hoffenheim, vervolgens aan de slag ging als assistent van Ronald Koeman bij FC Barcelona en nu Club Brugge met een landstitel verlaat. "Alfred weet ook welke cultuur en structuur hier ontwikkeld zijn. Dominant zijn, dat zie je terug in alle data."

Ten Hag neemt afscheid met drie landstitels maar zal vooral worden herinnerd als coach die Ajax weer succesvol in Europa maakte, met aantrekkelijk en aanvallend voetbal. Wie herinnert zich niet de uitduels met Real Madrid (1-4), Juventus (1-2), Tottenham Hotspur (0-1), Bayern München (2-2 en 3-3), Chelsea (4-4) en Sporting Portugal (1-5). "Het zegt wel iets dat iedereen enorm baalt als we in achtste finales door Benfica worden uitgeschakeld", vindt hij. "De lat ligt weer hoog."

Spelers verkopen

Schreuder wil de successen van Ajax onder Ten Hag minimaal evenaren. Maar Noussair Mazraoui vertrekt naar München en Ryan Gravenberch waarschijnlijk ook. "Met Devyne Rensch en Kenneth Taylor staan er goede vervangers klaar", stelt Ten Hag die weet dat er voor Antony, Lisandro Martínez, Sébastien Haller en Jurriën Timber veel belangstelling is.

"Als Antony gaat, dan is dat een aderlating", weet Ten Hag. "Niemand in de selectie heeft zijn kwaliteiten.Timber staat bij iedere topclub op de radar. Hij kan blijven of een volgende stap zetten. Maar in het businessmodel van Ajax is het noodzakelijk spelers te verkopen. De clubleiding moet het financiële en sportieve afwegen."

Eén lijn

Ten Hag heeft tot vorige maand samen met technische mensen Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar naar het Ajax voor het volgende seizoen gekeken. "Nu is het aan Alfred", beseft hij. "Op voetbalgebied zitten we op één lijn. Qua persoonlijkheid zijn we anders. Maar er ligt een goed fundament bij Ajax. Het is fijn om zo te vertrekken. Toch was mijn afscheid emotioneel. Ik ben Ajacied geworden."

Ten Hag weet niet of hij nog eens terugkeert bij Ajax, maar sluit zelfs niet uit dat hij het ooit weer eens met Marc Overmars voor het zeggen krijgt in Amsterdam. "Die dingen gebeuren", zegt hij over het grensoverschrijdende gedrag van de vertrokken directeur voetbalzaken die hij nog steeds als vriend ziet. "In de politiek, in het bedrijfsleven. Overal helaas. Dat is niet goed. Maar Derksen kan ook terug op tv."

Ten
Lees meer
Ten Hag: 'Derksen terug op tv, dan Overmars terug naar Ajax'
Bron: ANP