Ga naar de inhoud
Trainer op teentjes getrapt

Guardiola over kritiek Seedorf en Evra: 'Ik heb ze vernietigd'

Josep Guardiola (rechts), balend op de bank in Madrid Beeld © Pro Shots / SIPA USA

Voetbaltrainer Josep Guardiola heeft hard uitgehaald naar onder anderen Clarence Seedorf, Patrice Evra en Dimitar Berbatov. De oud-spelers zijn tegenwoordig werkzaam als analisten op tv en social media en hebben hun mening over zijn club Manchester City de laatste weken bepaald niet onder stoelen of banken gestoken.

Het drietal was hard in hun oordeel over de Engelse ploeg, die in de halve finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Real Madrid, terwijl de Citizens lang met 0-1 aan de leiding gingen.

Wat een ontknoping: Real Madrid vloert Manchester City in extremis

08:18

Seedorf laakte 'de mentaliteit' van Guardiola's elftal en volgens Evra en Berbatov ontbreekt het de Citizens aan 'persoonlijkheid', 'karakter' en 'echte leiders', omdat Guardiola die 'niet in zijn teams' zou willen.

In twijfel

Guardiola sloeg hard terug, toen hij aan het vooruitblikken was op de competitiewedstrijd tegen West Ham United van zondag.

"Het antwoord (op hun kritiek, red.) daarop is zo, zo makkelijk", begon Guardiola. "De specialisten", gebaarde hij vervolgens duidelijk met beide handen, waardoor hij liet zien hun expertise juist in twijfel te trekken, "de voormalig spelers, zoals Berbatov, Seedorf en Evra, zulke type mensen… Ze waren erbij, ik heb tegen ze gespeeld. Ik heb die persoonlijkheid, waarover ze nu praten, niet gezien, toen ik ze vernietigde."

Verloren finales

Guardiola, duidelijk op zijn teentjes getrapt, doelt op de Champions League-finales van 2009 en 2011. Toen versloeg het FC Barcelona van de Spaanse coach Manchester United met 2-0 en 3-1. Evra was destijds basisspeler bij de Engelse club, Berbatov was in 2009 een invaller aan de kant van de nieuwe club van trainer Erik ten Hag.

Seedorf verloor dan wel geen finale van Guardiola, de middenvelder werd in 2012 in de kwartfinale van de Champions League wel uitgeschakeld door het Barcelona van de Spanjaard.

De draak

Waarschijnlijk zit het Guardiola ook goed dwars dat Evra, een tegenwoordig welbekende grappenmaker op zijn social media, flink de draak met Manchester City en hun huisband Oasis stak, vlak na de uitschakeling in Madrid.

"We hebben ze toen vernietigd", herhaalde Guardiola zijn zware woorden. "Dat gebeurde met hetzelfde karakter en met dezelfde persoonlijkheid als waarmee we nu in de laatste minuten verloren bij Real Madrid."

De oefenmeester van Manchester City wijst onder meer naar twee grote kansen voor invaller Jack Grealish, in de slotminuten in Madrid. Als die er in waren gegaan, had de club zich juist met speels gemak voor de finale van de Champions League geplaatst.

Real-verdediger Ferland Mendy en Real-doelman Thibaut Courtois redden echter wonderbaarlijk, waardoor de Madrilenen in de wedstrijd bleven en die zelfs nog in hun voordeel konden beslissen.

Humeur

Guardiola bedoelde maar te zeggen, dat zijn ploeg die grote kansen creëerde met dezelfde mentaliteit en karakter als waarmee ze uiteindelijk in de Spaanse hoofdstad net aan het kortste eind trokken.

"We hebben in de laatste vier wedstrijden 22 goals (in de competitie, maar dat zijn er overigens negentien, red.) gemaakt", sloot hij af. "En dan hebben we ineens wel persoonlijkheid?", haalde hij zijn schouders op.

Het humeur van de Spaanse trainer wordt dit seizoen aardig getart, omdat hij op beslissende momenten zijn ploeg steeds ziet falen. Manchester City werd al uitgeschakeld in de Leauge Cup, FA Cup en Champions League.

Liverpool
Lees meer
Liverpool komt vroege achterstand te boven en wint nipt bij Villa

In de Engelse competitie gaat de club wel aan kop, maar voelen de Citizens de hete adem van nummer twee Liverpool in de nek. De ploeg van Virgil van Dijk staat met twee duels te gaan drie punten achter City, dat dus nog wel de beste papieren heeft.

Maar dan mogen de blauwen van Manchester geen enkele steek meer laten vallen, te beginnen met West Ham-uit morgen. Anders zal de kampioenstress toenemen en zullen de gedachten snel naar de eerdere momenten dit seizoen uitgaan, waarop het misging toen het echt moest gaan gebeuren voor Guardiola en zijn spelers.

Manchester
Lees meer
Manchester City vergroot voorsprong in titelstrijd tot 3 punten