Kapot na degradatie uit Eredivisie

Huilende PEC Zwolle-fan dag na degradatie: 'Ben er trots op'

12 mei 2022 17:20 Aangepast: 12 mei 2022 17:23
Michael Visser Beeld © Van zijn Instagram account

De bekendste PEC Zwolle-supporter van Nederland is momenteel misschien wel Michael Visser. De 21-jarige voetbalfan werd gisteren pontificaal in beeld gebracht tijdens de degradatie van zijn club. De tranen van de trouwe fan kwamen veel huishoudens binnen. "Ik zat er helemaal doorheen", zegt hij een dag later tegen RTL Nieuws.

Michael meldde zich vanochtend op zijn werk, maar uiteraard niet met een vrolijk gezicht. De nederlaag bij Sparta gisteravond bezegelde het lot van zijn club. Na tien jaar Eredivisie speelt PEC volgend seizoen een divisie lager, in de Keuken Kampioen Divisie. En dat doet pijn, heel veel pijn.

"Sinds afgelopen maandag had ik last van heel veel spanning", zegt Visser een dag na de degradatie. "Wij als fans wisten dat bij Sparta de laatste kans zou zijn. Het enige wat wij konden doen, was de spelers naar voren proberen te schreeuwen. Met 650 man sterk zaten we in het uitvak in Rotterdam. Aan ons heeft het niet gelegen, we hebben er alles aan gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

PEC gedegradeerd uit Eredivisie, Willem II leeft nog

De goede hoop was snel verdwenen. Na drie minuten stond PEC al met 1-0 achter. Voor het halfuur om was, leidde Sparta zelfs met 2-0. "Dan zakt de moed je snel in de schoenen", zucht Michael. Hij maakt meteen duidelijk dat hij de spelers van PEC niets verwijt. "Misschien hadden ze te veel last van spanning, net als wij supporters. Wij kunnen niet in hun koppies kijken."

Als de voetballers wél in de hoofden van de fans konden kijken, wat zouden ze nu dan zien? Visser: "Het besef is er nog niet helemaal. Maar ik zag dat Pelle Clement en Bram van Polen (spelers PEC, red.) het ook heel zwaar hadden. Dat vind ik mooi. Dan heb je toch steun aan elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

PEC-captain Van Polen biedt fans excuses aan na degradatie

"Vlak voor rust brak ik", haalt Visser het gevoelige moment terug. "Toen stond het al 2-0 en kreeg ik steeds meer het gevoel dat er niets meer in zat." De tweede helft volgde hij nog wel, maar boven in het uitvak, en met niet meer de volledige aandacht. Michael kon de neergang van zijn ploeg niet langer aanschouwen. "Ik zat er helemaal doorheen. Gelukkig troostten mijn vrienden me."

"Ik ben vijf minuten van het stadion geboren", legt de supporter zijn achtergrond als echte PEC-fan uit. "De clubliefde heb ik van mijn ouders meegekregen. In de buik van mijn moeder ging ik al naar wedstrijden. Sinds 2011 heb ik zelf een seizoenskaart. Mijn vader heeft de degradatie uit 2004 meegemaakt. Hij waarschuwde me al dat het pijnlijk en zwaar zou zijn."

Berichten

Dat was goed te zien toen een huilende Michael in beeld werd gebracht. Zijn tranen liepen dwars door de tv's de huiskamers binnen. Zijn telefoon ontplofte. "Al in de rust had ik door dat ik in beeld was geweest. Ik kreeg ineens zoveel berichten via mijn social media... Tientallen, ook van mensen die ik helemaal niet ken. Sommige mensen vinden het huilen nergens op slaan, maar ik heb zoveel mooie woorden voorbij zien komen... Dat maakte me meteen weer trots. Iedereen heeft kunnen zien dat ik écht voor PEC Zwolle leef. Ik ben trots op die tranen én op mijn club."

Volgend jaar is Visser gewoon weer van de partij. Bij zijn club, in zijn stadion. Niet meer tegen Ajax, PSV en Feyenoord, maar tegen Telstar, TOP Oss, FC Dordrecht en VVV-Venlo. "We blijven gewoon gaan. Dat zei ik een paar weken geleden al, toen we nog niet gedegradeerd waren. Clubliefde vergaat nooit en kent geen divisie. PEC zal ons ook hard nodig hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore