Ga naar de inhoud
Contact tussen clubs

Frenkie de Jong naar Manchester United? Zeker een optie, maar waarom zou hij weggaan?

Ten Hag en De Jong in zijn Ajax-tijd Beeld © ANP

Spaanse en Engelse sportmedia zijn in rep en roer, want FC Barcelona zou Frenkie de Jong - vandaag jarig - willen verkopen en Manchester United zou al contact hebben gezocht met de middenvelder. Maar waarom wil Barcelona de Nederlandse international überhaupt van de hand doen? En is Old Trafford dan wel de juiste bestemming? Zes vragen over een misschien wel aanstaande toptransfer.

1. Huh, Frenkie op de transferlijst van Barcelona? Waarom dan?

Het ligt in elk geval niet aan zijn prestaties op het veld. Frenkie kwam dit seizoen al tot 45 wedstrijden voor Barcelona, waarin hij vier goals maakte en vijf assists had, in alle competities. Hij is een basisspeler, zowel onder trainer Xavi als zijn voorganger Ronald Koeman, die in oktober werd ontslagen.

Feit is wel dat De Jong onder Koeman vaker een basisplaats had. Xavi wil Frenkie ook wel eens vroeg wisselen of vanaf de bank laten invallen. Het kwam de Spaanse coach onlangs op een kritische blik van de speler zelf en vragen van de pers te staan.

"Het is duidelijk dat deze wissel hem frustreerde, maar ik moet denken aan het belang van het team", zei Xavi toen. En later, na een conclaaf met De Jong: "We hebben een goed gesprek gehad. Ik heb hem daarin verteld dat hij uitstekende wedstrijden heeft gespeeld, maar nog wel constanter moet worden."

2. Okay, maar dat is toch niet meteen een reden om hem deze zomer te willen verkopen?

Nee, op het eerste gezicht niet. Maar laten we het een teken aan de wand noemen. Of een voorbode. Er is namelijk nog één ding heel erg zeker: Barcelona heeft geld nodig. Heel veel geld. Eind 2021 werd bekend dat de club kampte met een schuld van 1,3 miljard euro.

Dinsdag maakte de Spaanse competitie La Liga wereldkundig, dat ze over het door de coronapandemie getroffen seizoen 2020-2021 een verlies van 892 miljoen euro heeft geleden. Barcelona blijkt voor meer dan de helft van dat verlies (53 procent) verantwoordelijk, staat te lezen in de jaarcijfers.

La
Lees meer
La Liga meldt verlies van 892 miljoen euro over seizoen 2020-2021

Barça was vanwege haar status en positie in het wereldvoetbal nooit een verkoopclub, maar zal dat trucje snel in de vingers moeten krijgen. Willen de Catalanen weer enigszins richting de zwarte cijfers, dan moeten er spelers van de hand worden gedaan. En dan wordt er natuurlijk gekeken naar jongens met een goede restwaarde.

3. Goed, dus Frenkie is interessant om te verkopen, omdat hij nog geld oplevert. Maar zo zijn er nog wel meer toch? 

Nou, dat valt erg tegen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat bij Barcelona de kroonjuwelen niet meer voor het oprapen liggen.

Dani Alves (39), Gerard Piqué (35), Sergio Busquets (33), Jordi Alba (33), Pierre-Emerick Aubameyang (32), Martin Braithwaite (30) en Sergi Roberto (30) zijn te oud om nog voor een goed bedrag te verkopen, óf te verbonden met de club waardoor ze niet weg mogen of willen, óf aan het eind van het seizoen transfervrij zijn, waardoor Barcelona sowieso niets meer voor ze ontvangt.

Dat laatste geldt ook voor Ousmane Dembélé. De Franse aanvaller is gezien zijn leeftijd (24 jaar) en positie (rechteraanvaller) een interessante naam voor heel veel clubs. Er is alleen één probleem: Dembélé wil al heel lang zijn aflopende contract niet verlengen. Als dat niet snel verandert, dan loopt hij komende zomer voor nul euro de deur uit in Camp Nou.

Dan moet je nagaan, dat hij in 2017 voor 140 miljoen euro is aangekocht. Met zulke afschrijvingen heb je als club ook een gigantische inkomstenstroom nodig, maar die is er al jaren niet in Catalonië.

Barcelona probeert kapitaalvernietiging te voorkomen door spelers langer vast te leggen, met duizelingwekkende afkoopsommen in de nieuwe contracten. Zo zijn Ronald Araújo, Pedri en Ansu Fati nu voor het luttele bedrag van 1 miljard euro (!) op te halen in Catalonië.

Dat gaat natuurlijk geen enkele weldenkende club betalen. Die clausules zijn er dan ook helemaal niet om geld op te leveren, maar meer om geïnteresseerde partijen af te schrikken. Barça wil namelijk ook kwaliteit behouden en niet alles in de uitverkoop gooien.

4. Dat is lekker slim dan! Ze hebben poen nodig, maar maken de interessantste spelers zo duur, dat niemand ze kan halen?

Daar komt het wel op neer, ja. Daarom kijkt Barcelona naar de voetballers die niet zo'n hoge afkoopsom in hun verbintenissen hebben staan, maar toch op de lijstjes van andere, vermogende clubs voorkomen.

Als je alle bovenstaande namen wegstreept, blijven eigenlijk alleen Frenkie de Jong (25), Memphis (28) en doelman Marc-André ter Stegen (30) over. Dit drietal heeft bewezen kwaliteiten, een goede leeftijd en een uitstekende restwaarde. Barça hoeft met hen niet eens gedwongen de markt op, clubs komen vanzelf op hún af.

5. Heeft Frenkie een probleem als hij besluit toch te blijven? Ook met het oog op het komende WK?

Misschien. Let wel: Barcelona en Xavi zijn helemaal niet ontevreden over hem. Dat zegt de trainer vaak genoeg. En hij komt - tot nu toe dan - eveneens gewoon aan spelen toe.

De middenvelder zou het er dus op kunnen wagen en blijven zitten in Camp Nou. Maar je weet nooit hoe de club gaat reageren, als ze door standvastigheid van een voetballer tientallen broodnodige miljoenen aan transfergeld dreigen mis te lopen.

En Frenkie heeft wat dat betreft nog een probleem: hij is niet helemaal onmisbaar bij Barça. De grote Spaanse talenten Pedri (19), Gavi (17) en Nico González (20) zijn ook middenvelders. Zij willen de komende jaren meer minuten maken, zodat er een nieuwe lichting van Barcelona-briljantjes ontstaat. De nieuwe Xavi's en Andrès Iniesta's, zo u wilt. Zij hebben in Catalonië sowieso een streepje voor op de buitenlandse spelers.

Vertrekkende
Lees meer
Vertrekkende Ten Hag: 'Ben echt van Ajax gaan houden'

6. Maar waarom valt ineens de naam van Manchester United?

Die link is snel gelegd: door de komst van trainer Erik ten Hag. De Nederlander werd gisteren landskampioen in Nederland, net als in 2019, toen Frenkie de Jong een groot aandeel had in de successen van Ajax. Er zijn zelfs kenners en analisten die beweren dat de middenvelder na dat jaar nooit meer dat hoge niveau aantikte. Alleen al daarom zou een hereniging wellicht goed zijn, voor beide mannen.

Een struikelblok is wel dat Frenkie in de Champions League wil spelen. De stand op de Engelse ranglijst liegt niet: Manchester United staat momenteel zesde in de Premier League en de club kan zelfs nog als zevende eindigen. In dat geval spelen de Red Devils niet op het miljardenbal, maar in de Europa League of, zelfs nog een niveautje lager, de Conference League. Het is maar de vraag of De Jong daar trek in heeft.

Vandaar dat vandaag in het nieuws is, dat er enkel 'contact' is geweest tussen de nieuwe werkgever van Ten Hag en het kamp-De Jong. Er zijn, begrijpelijkerwijs, twijfels en vraagtekens aan de zijde van Frenkie, die misschien wel helemaal niet weg wil uit het prachtige Barcelona.

Engelse media melden ook dat Manchester City geïnteresseerd is. In een eerder stadium viel al de naam van Bayern München. Daar zou zomaar een Nederlandse enclave kunnen ontstaan, met Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch als (voormalige) Ajacieden erbij.

Als het seizoen erop zit, de kaarten zijn geschud en duidelijk is geworden wat de kansen op speelminuten in Spanje zullen zijn, kan Frenkie alsnog de knoop doorhakken. Dat een oude bekende van hem op een belangrijke post zit bij Manchester United, zal voor hem zeker niet nadelig zijn.