Kampioenswedstrijd

Ajax vol vertrouwen: al 13 jaar ongeslagen tegen sc Heerenveen

11 mei 2022 16:24 Aangepast: 11 mei 2022 17:02
Een teleurgestelde Maarten Stekelenburg in 2009 na afloop van Ajax - sc Heerenveen (0-1). Beeld © Pro Shots

Ajax kan vanavond op basis van de statistieken met vertrouwen beginnen aan de mogelijke kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Amsterdammers kennen de laatste jaren een sterke reeks tegen de Friezen.

De laatste keer dat Heerenveen te sterk was voor de huidige koploper van de Eredvisie was tijdens het seizoen 2008/2009. Danijel Pranjic was destijds de enige doelpuntenmaker op het veld. De doelman die zijn vrije trap niet wist te keren, staat vanavond ook onder de lat: Maarten Stekelenburg.

Na die wedstrijd vond er een kort gesprek plaats tussen toenmalig trainer Marco van Basten en een supporter, die de oefenmeester aansprak met "Hé, pannenkoek!". Een moment dat bij veel Ajax-fans in het geheugen staat gegrift als herinnering aan de mindere jaren in Amsterdam.  

23 van de 27 duels gewonnen

Sindsdien speelden beide ploegen 27 keer tegen elkaar in de Eredivisie en de KNVB Beker. 23 van die ontmoetingen won Ajax en 4 keer wist Heerenveen het op een gelijkspel te houden. De laatste keer was op 20 januari 2019 tijdens een doelpuntrijk duel. Het eindigde in 4-4 door een goal in de 90ste minuut van Kik Pierie, die later dat jaar door Ajax zou worden gekocht.  

De ploeg van Erik ten Hag moet - als PSV tegenstander NEC verslaat - winnen van sc Heerenveen om vanavond de titel al te kunnen vieren. Anders krijgen de Amsterdammers op zondag tegen Vitesse nog een kans. Alle wedstrijden in de Eredivisie beginnen vanavond om 20.00 uur. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Litmanen reikt kampioensschaal uit bij landstitel Ajax

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore