Ga naar de inhoud
PSV won één duel

De topperbokaal: Ajax kampioen, PSV stijf onderaan

Beeld © Pro Shots

Op basis van de onderlinge wedstrijden tussen de 'traditionele' top vier van de Eredivisie, staat Ajax dit seizoen bovenaan en moet PSV het doen met de vierde plek. Hoe gingen de topteams om met de druk die toppers met zich meebrengen?

Afgelopen weekend stonden de laatste confrontaties tussen de 'traditionele' top vier van de Eredivisie op het programma. De wedstrijden AZ - Ajax en Feyenoord - PSV eindigden allebei in 2-2.

Dus is het tijd om het topperklassement op te stellen van het seizoen 2021/2022. Hoewel FC Twente de vierde plek momenteel inneemt, werden de wedstrijden tegen AZ toch meer gezien als de duels waar veel druk op stond. Vandaar de keuze voor Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Alleen eredivisieduels zijn meegenomen in het lijstje.

4. PSV

Te beginnen met de hekkensluiter van deze lijst: PSV. De Eindhovenaren begonnen het topperseizoen sterk met een 0-3 overwinning op bezoek bij AZ, maar daar bleef het bij. Roger Schmidt en zijn spelers verloren daarna vier opeenvolgende duels tegen de andere drie topclubs. Daarmee staat PSV stijf onderaan met vier punten uit zes duels, met een doelsaldo van 7-15.

AZ – PSV: 0-3

PSV – Feyenoord: 0-4

Ajax – PSV: 5-0

PSV – Ajax: 1-2

PSV – AZ: 1-2

Feyenoord – PSV: 2-2

3. Feyenoord

De Rotterdammers staan op dezelfde plek als in de algehele ranglijst van de Eredivisie. De enige topploeg die niet werd verslagen was Ajax. Verder wist Feyenoord te winnen van zowel AZ als PSV. Het begon het topperseizoen geweldig met een 0-4 zege in het Philips Stadion, maar daarna vlakte het succes af. Met zeven punten uit zes wedstrijden en een doelsaldo van 10-9 eindigt het op de derde plek.

PSV – Feyenoord: 0-4

Feyenoord – AZ: 1-0

Feyenoord – Ajax: 0-2

AZ – Feyenoord: 2-1

Ajax – Feyenoord: 3-2

Feyenoord – PSV: 2-2

2. AZ

De ploeg van Pascal Jansen was na een stroef begin hard op weg om samen met Ajax de topperbokaal van dit seizoen binnen te slepen, maar vergat zondag om de voorsprong te behouden tot het laatste fluitsignaal. AZ is de enige club in dit rijtje dat niet van Ajax verloor. Na zes wedstrijden komt het uit op een puntentotaal van tien en een doelsaldo van 8-9. 

AZ – PSV: 0-3

Feyenoord – AZ: 1-0

Ajax – AZ: 1-2

PSV – AZ 1-2

AZ – Feyenoord: 2-1

AZ – Ajax: 2-2

1. Ajax

Niet alleen in de Eredivisie leiden de Amsterdammers de dans, ook in de onderlinge toppercompetitie staan ze bovenaan. Het begon glansrijk met een 5-0 zege op PSV in de Johan Cruijff Arena. Alleen AZ was dit seizoen een echte angstgegner van de ploeg van Erik ten Hag. Met dertien punten uit zes duels en een doelsaldo van 15-7 is het de duidelijke winnaar van dit seizoen. 

Ajax – PSV: 5-0

Ajax – AZ: 1-2

Feyenoord – Ajax: 0-2

PSV – Ajax: 1-2

Ajax – Feyenoord: 3-2

AZ – Ajax: 2-2

Gezien de ranglijst is het interessant om de huidige nummer vier ook te vermelden. Hoe ging FC Twente om met de druk om te presteren tegen een topploeg? Een overzicht van de Tukkers, die het niet zonder succes opnamen tegen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ.

FC Twente – Ajax: 1-1

FC Twente – AZ: 3-1

PSV – FC Twente: 5-2

FC Twente – Feyenoord: 0-0

Ajax – FC Twente: 5-0

AZ – FC Twente: 0-1

FC Twente – PSV: 3-3

FC Twente – Feyenoord: 15 mei

Kampioenschap
Lees meer:
Kampioenschap voor PSV ver weg na zeer discutabele penalty in Kuip