Voetbal

Taylor ziet geduld bij Ajax eindelijk beloond met titel in zicht

07 mei 2022 07:09

Een beetje speciaal vindt Kenneth Taylor het wel dat hij als alles meezit zondag met Ajax in zijn geboorteplaats Alkmaar kampioen kan worden. "Maar de locatie zegt me ook weer niet heel veel", blikt de middenvelder vooruit op het uitduel met AZ. "Ik voel me eigenlijk best wel een Amsterdammer."

Sinds zijn overstap van De Foresters uit Heiloo naar de F1 van Ajax in 2010 loopt Taylor rond in de hoofdstad. En ruim een jaar geleden is hij er ook gaan wonen. Doorbreken in het eerste elftal van Ajax was altijd het doel van de 19-jarige middenvelder die op de dag af net zo oud is als Ryan Gravenberch. Zijn geduld werd wel even op de proef gesteld.

Ajax speelde in de eerste helft van het seizoen zo goed dat zelfs Davy Klaassen vaker dan hem lief was op de bank zat. "En toch ben ik altijd wel blijven geloven dat mijn kans snel zou komen", vertelt Taylor. "Maar ik werd ook wel ongeduldig. Als mijn situatie niet was veranderd, dan had ik deze zomer een keuze moeten maken. Of in de voorbereiding onder een nieuwe trainer voor een basisplaats knokken of vertrekken. Dat laatste is niet wat ik wilde, maar ik moet me ook verder ontwikkelen."

Tadic

Twee weken geleden werd het geduld van de jeugdinternational eindelijk beloond. Bij de uitwedstrijd tegen NEC verscheen hij voor het eerst aan de aftrap voor een competitieduel. Taylor speelde zo goed in Nijmegen dat hij afgelopen zaterdag tijdens het thuisduel met PEC Zwolle de voorkeur kreeg boven de van een blessure herstelde Edson Álvarez.

Als de schijn niet bedriegt, dan begint Taylor zondag ook aan het uitduel met AZ. Voor de geblesseerde Gravenberch is het seizoen voorbij en Taylor vormde de laatste duels als linkshalf een goed duo met Dusan Tadic. "Maar dat komt meer door Dusan", vindt hij. "Die speelt zo slim en maakt zich altijd vrij. Ik kan me ook geen betere aanvoerder wensen. Hij geeft me zoveel goede tips en is ook een voorbeeld hoe je als prof moet leven. Maar Davy Klaassen en Daley Blind zijn ook veel met mij bezig. Met hen trek ik ook buiten het veld best veel op."

Ajax is zondag kampioen als het wint van AZ en PSV verliest van Feyenoord. Gebeurt dat niet, dan krijgt de koploper volgende week een herkansing tijdens een midweekse thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen of in het uitduel op de laatste speelronde tegen Vitesse. "Als we bij AZ winnen, dan hebben we woensdag sowieso in eigen hand of we na het duel met Heerenveen met onze eigen supporters feest kunnen vieren", zegt Taylor die een mogelijke 36e landstitel van zijn club niet zijn kampioenschap wil noemen. "Dat gaat wel heel ver voor die vier of vijf duels dat ik meedoe", vindt hij. "Dat moeten er volgend seizoen echt wel meer worden."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore