Champions League

Breekt Benzema de ban bij De Bruynes Manchester City?

26 april 2022 09:22 Aangepast: 26 april 2022 09:27
Luka Modric en Kevin De Bruyne (rechts), tegenover elkaar in 2020 Beeld © Pro Shots / Zuma Press

Manchester City en Real Madrid gaan in de komende twee ontmoetingen bepalen welke van de twee topclubs dit jaar in de finale van de Champions League mag uitkomen. De Koninklijke boogt op de in monstervorm verkerende Karim Benzema, al laat de Fransman de laatste weken enkele steekjes vallen. De Engelsen hopen juist opnieuw de 'nul' te houden. Vanavond de eerste ontmoeting tussen Real en City in de halve finales.

Want dat deed City al vier keer in de knock out-fase van de Champions League dit seizoen. Zowel Sporting Lissabon als Atlético Madrid wist niet te scoren tegen de blauwen uit Manchester.

De 0-0 in de kwartfinale tegen Atlético, in Madrid, betekende overigens ook de negende maal dat de ploeg van trainer Josep Guardiola het net niet wist te vinden dit seizoen, alle competities meegerekend. Dat is nu al drie keer vaker dan in het hele vorige seizoen.

Geen eendagsvlieg

City zal een dubbel gevoel hebben over een confrontatie met Real. De club werd namelijk in z'n eerste halve finale op het miljardenbal ooit uitgeschakeld door De Koninklijke. Dat was in 2016: 1-0 en 0-0.

Maar er is sindsdien wel wat veranderd. City is een vaste speler op het allerhoogste Europese podium geworden en bleek geen eendagsvlieg in de halve eindstrijd van de Champions League. Vorig jaar werd de halve finale ook al bereikt.

Thuis tegen Real

City kan ook bogen op uitstekende thuisstatistieken. Het team van Guardiola is ongeslagen in negentien Europese thuisduels en won zelfs elf van de laatste twaalf.

Tegen Real is de balans echter zoek. Van de zes ontmoetingen met de Madrilenen, won City er maar twee. In 2020, in de achtste finales van de Champions League wist de club uit Manchester twee keer te winnen.

De enige twee thuisnederlagen die City leed tegen Spaanse tegenstanders, waren tegen Reals aartsrivaal FC Barcelona. Niet het Barça van 'Pep' trouwens.

Guardiola

De Spaanse coach van City speelde als trainer van Barcelona vijftien maal tegen Real en hij won negen keer van de Madrilenen. Als trainer van Bayern München verloor hij in 2014 juist de halve finale van de Champions League van Real: 4-0 en 0-1.

De Koninklijke zal dus niet echt gerust zijn op een clash met Guardiola. De coach schakelde Real al twee keer eerder uit in de knock out-fase van het miljardenbal: in de halve finale van 2011 namens Barcelona en in de achtste finale van 2020 namens City. Guardiola kan de eerste trainer ooit worden die Real drie maal uitschakelt in de knock out-fase van de Champions League.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Guardiola noemt duels met Real 'ongelofelijke test' voor City

Maar Real blijft natuurlijk Real. Er zijn weinig teams met zoveel Europese ervaring als de Madrileense ploeg. De Koninklijke staat voor de tiende keer in twaalf seizoenen in de halve finales van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal.

Dit is Reals vijftiende halve finale in de Champions League en dat is een record. Real won zestien van de 30 Europese halve finales die de club speelde.

Aan de andere kant van Het Kanaal wil het echter nog niet vlotten met de goede cijfers voor de Madrilenen. Real verloor vaker in Engeland (acht maal), dan dat de club er won: zeven keer.

Benzema

Maar het grote verschil met voorgaande seizoenen is nu wel, dat Real kan vertrouwen op een Karim Benzema in bloedvorm: hij maakte vijftien goals in zijn laatste elf optredens, alle competities meegerekend. In totaal staat de 34-jarige Fransman op 39 goals in 40 duels voor Real dit seizoen.

Maar de vraag is of er de laatste weken niet wat zand in de motor zit bij de spits. Benzema miste in de maand april namelijk drie penalty's. Twee in hetzelfde competitieduel zelfs, vorige week, tegen Osasuna. Hij werd daarmee de eerste speler die sinds 2006 twee strafschoppen verprutste in één en dezelfde La Liga-wedstrijd.

De aanvaller scoorde dit seizoen zeven keer vanaf elf meter, maar miste ook vier maal: het hoogste aantal in de Spaanse competitie sinds 2005/2006. Benzema hoeft echter nog maar één goal te produceren om de topscorer in de Champions League van dit seizoen, Robert Lewandowski, te evenaren.

Slaagt de Fransman daar in tegen City? Of weten de blauwen uit Manchester opnieuw de nul te houden?

Manchester City - Real Madrid is dinsdagavond vanaf 20.00 uur LIVE te zien op RTL7

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore