Ga naar de inhoud
'Blij dat het rond is'

Trainer Erik ten Hag na 4,5 jaar van Ajax naar Manchester United

Erik ten Hag Beeld © Pro Shots / Jasper Ruhe

Ajax en Manchester United hebben overeenstemming bereikt over de overgang van Erik ten Hag naar de Engelse club. De 52-jarige trainer gaat de Amsterdamse club na 4,5 jaar verlaten en tekent komende zomer een verbintenis tot 2025 bij United, met een optie op nog een seizoen.

Ten Hag reageert in een persbericht op de overgang: "Ik ben blij dat het rond is en officieel bekend is gemaakt. Die duidelijkheid is belangrijk. Maar ik heb maar één belang nu en dat zijn die laatste vijf wedstrijden. Ik wil op een mooie manier afsluiten, dus met het kampioenschap. Met de titel kwalificeren we ons rechtstreeks voor de Champions League. Daar hoort Ajax thuis."

Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax: "Vierenhalf jaar is een mooie periode, maar we hadden Erik graag langer bij Ajax gehouden. Hij gaat de stap maken naar een van de grootste clubs ter wereld, die in een fantastische competitie speelt. Wij zijn Erik sowieso veel dank verschuldigd voor wat hij tot nu toe met Ajax bereikt heeft, maar we zijn nog niet klaar. Aan het eind van het seizoen zal ik uitgebreider terugblikken op zijn vertrek, voor nu tellen de laatste wedstrijden van het seizoen waarin we met zijn allen de landstitel willen prolongeren."

Ten Hag neemt de Nederlander Mitchell van der Gaag als assistent mee naar Manchester. De 50-jarige oud-voetballer werkte bij Ajax al als rechterhand van Ten Hag. Daarvoor was Van der Gaag hoofdtrainer van onder meer FC Eindhoven, Excelsior, NAC Breda en Jong Ajax.

Steve McClaren (60) wordt zeer waarschijnlijk de andere assistent-trainer van Ten Hag. De twee werkten eerder samen bij FC Twente. McClaren was toen de hoofdcoach en werd in 2010 met de club uit Enschede landskampioen.

McClaren kent Manchester United goed, want hij werkte daar eerder als assistent: van 1998 tot 2001.