KNVB-bekerfinale

Vuurwerk, invalidetribune bestormd en aanhoudingen: het was onrustig rondom de bekerfinale

17 april 2022 22:25 Aangepast: 17 april 2022 23:58
Vuurwerk tijdens de bekerfinale. Beeld © Olaf Kraak / ANP Foto

Het verlies van Ajax in de KNVB-bekerfinale heeft gezorgd voor de nodige onrust in en rondom de Kuip. Een paar supporters gooiden buiten het stadion vuurwerk naar de Mobiele Eenheid die bij de Ajax-bussen stond. Ook gingen enkele supporters met ME’ers op de vuist. Er zijn zeker 22 supporters gearresteerd.

Vier bussen zijn tot stoppen gebracht op weg naar de Kuip, omdat ze niet gefouilleerd zouden zijn voor vertrek uit Amsterdam. Twee bussen mochten na controle doorrijden en kwamen met vertraging bij De Kuip aan. De twee andere bussen zijn onder begeleiding van de Amsterdamse politie teruggestuurd omdat supporters drugs bij zich hadden.

Ook verschillende PSV-supporters hebben het te bont gemaakt. Voor de wedstrijd werd onder meer vanuit een bus met fans uit Eindhoven vuurwerk gegooid naar een politiebusje. De politie te paard voerde daarna enkele charges uit tegen de supporters.

Miniatuurvoorbeeld
KNVB-beker

PSV verslaat Ajax in krankzinnige bekerfinale en pakt tweede prijs

Ook binnen in de Kuip ging het mis. Nadat PSV op een 2-1 voorsprong was gekomen braken Ajax-supporters uit hun vak en kwamen in een buurvak terecht. Stewards en de politie grepen in om deze supporters weer terug naar hun plek te brengen.

Daarbij raakten twee PSV-supporters lichtgewond. Zij hoefden niet naar het ziekenhuis en konden ter plaatse behandeld worden. Eén agent raakte gewond aan zijn hand en moest naar het ziekenhuis voor controle en behandeling.

Hooligans

De tribune voor mindervalide supporters hoort een plek te zijn waar fans die wat extra hulp nodig hebben veilig van een wedstrijd moeten kunnen genieten, in de Kuip lukte dit tijdens de bekerfinale niet. 

Jacco Bezuijen, die 23 jaar politieagent is geweest, had een waardeloze middag in het stadion. ''De mindervalide tribune werd ingenomen door tuig waardoor ik er niet kon blijven zitten. Toen nog een groep hooligans die het vak bestormden'', schreef Bezuijen op Twitter.

Waar de Ajax-fan hoopte op een voetbalfeestje, heeft hij het overgrote deel van de wedstrijd gemist. ''Ik heb een waardeloze dag gehad, maar 30 minuten van de wedstrijd kunnen zien. De KNVB-Beker had een feestje moeten zijn'', aldus de supporter op Twitter.

De geleidehond van Jacco, Jinke genaamd, heeft de oud-politieagent geweldig geholpen. ''Ze heeft keihard gewerkt voor het baasje, maar voor het werd mij bijna te veel. Het is een kanjer'', reageerde Buzeijen op Twitter naar een van zijn volgers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore