Ga naar de inhoud
KNVB Beker

Sinds 2006 weer PSV - Ajax in finale: 'Gaat uitlopen op strafschoppen'

Beeld © Edwin Janssen

Voor het eerst in zestien jaar (!) staan PSV en Ajax morgen weer tegenover elkaar in een KNVB Beker-finale. Volgens een van de hoofdrolspelers uit 2006, Wesley Sneijder, gaat deze editie gewonnen worden door Ajax. "Maar wel pas na strafschoppen", aldus de recordinternational van het Nederlands elftal.

In 2006 stonden de clubs uit de hoofdstad en de lichtstad voor het laatst tegenover elkaar in de finale van het nationale bekertoernooi. Die werd destijds gewonnen door Ajax: 2-1.

"We wonnen die finale door twee doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar en ik gaf een assist op de 1-0, dat weet ik nog heel goed", aldus Sneijder. "Het was de mooiste KNVB Beker-finale die ik ooit heb gespeeld."

De doelpuntenmaker bij PSV was rechtsback Michael Lamey. "Ik maakte een mooie goal in die finale, maar ik moest ook met een rode kaart van het veld af. Helaas verloren we die finale, maar in die periode wonnen we met PSV ongeveer alles wat er te winnen viel. Dus die klap konden wij prima opvangen", lacht Lamey.

Gouden decennium 

Alles wat de PSV'ers in die periode aanraakten, veranderde in goud. De Eindhovenaren werden tussen 1999 en 2008 zeven keer kampioen van Nederland. Er werd furore gemaakt in de Champions League en in 2005 pakte PSV zelfs de dubbel.

In 2006 zat een nieuwe dubbel er echter niet in, maar dat betekende niet het einde van de wereld, aldus Lamey. "Wij waren zo gewend om alles te winnen in die tijd... Na die bekerfinale zat de sfeer er nog steeds goed in. We kwamen alleen wel weer even met beide benen op de grond."

Scheidsrechter
Lees ook
Scheidsrechter Makkelie fluit finale PSV - Ajax

Rustig aan doen

In het seizoen 2005/2006 werd PSV twee speelrondes voor het einde kampioen. Destijds was het nog zo, dat de KNVB Beker-finale pas ná, in plaats van tijdens, de competitie gespeeld werd.

In 2006 ging de handrem erop in Eindhoven, toen de eerste buit binnen was. "Na de laatste speelronde in de Eredivisie gingen wij op trainingskamp. We trainden één keer per dag, met een iets lagere intensiteit", aldus Lamey. "Het was natuurlijk nog wel van hoog niveau, maar het wedstrijdritme was er voor ons uit."

''We gingen naar het buitenland, dat voelde toen als een soort vakantie", legt Lamey nu de zwakkere focus van PSV uit. "We speelden geen oefenwedstrijden en de goede flow die wij hadden in de competitie, was weg'', vertelt de oud-voetballer, die nu - heel opvallend - voor Ajax werkt, als assistent-trainer van de Onder 17.

Lamey haalde het einde van de wedstrijd niet door een rode kaart. Ook dat was volgens hem mede te wijten aan een gebrek aan fitheid. ''Normaal kon ik een hele wedstrijd volle bak spelen, alleen in die bekerfinale was ik na zeventig minuten bekaf. Toen kreeg ik ook nog te maken met een fitte Ryan Babel, toen kreeg ik het wel heel zwaar.'' 

De toen supersnelle Babel was iets te veel voor Lamey. De rechtsback kreeg twintig minuten voor tijd zijn tweede gele kaart voor een overtreding op de Amsterdamse vleugelflitser.

Enige prijs

Bij Ajax was het gevoel precies andersom. De aanloop was voor Sneijder & Co daarom totaal anders. ''PSV werd kampioen, dat was al snel duidelijk. Wij hadden alleen nog maar de beker als prijs die we konden pakken. Toen wij de finale bereikten, wist ik zeker dat wij hem gingen winnen. Wij zette alles op alles."

Bekersprookjes

Voor het eerst sinds 2006 staan beide ploegen dus weer eens tegenover elkaar in de bekerfinale. Best gek, aangezien Ajax en PSV de laatste decennia de succesvolste clubs in Nederland zijn.

"De beker is een sprint, terwijl de competitie een marathon is", beschrijft Sneijder. "De kleine clubs geven alles, omdat het vaak hun enige kans is op een prijs. Zo krijg je verrassingen en lopen de grote clubs soms tegen een foutje aan."

Lamey heeft buiten Nederland in Engeland (Leicester City), Duitsland (MSV Duisburg en Arminia Bielefeld) en Polen (Wisła Kraków) gevoetbald.

Bekervoetbal is volgens de oud-PSV'er overal hetzelfde: het creëert voetbalsprookjes. "Het is altijd iets speciaals. Kleinere clubs zien het als enige kans op een prijs, waardoor ze er elke wedstrijd vol voor gaan", vertelt Lamey.

"In 2004 speelde ik ook al een bekerfinale, toen nog met FC Utrecht. Ik kreeg in de warming-up voor die wedstrijd een schop op mijn enkel. Ik kon nauwelijks meer lopen. Maar toen die finale begon, was alle pijn weg. De adrenaline die je ervaart tijdens zo’n finale, zeker als speler van een kleinere club, is immens."

Stroef

Dat Ajax en PSV grote rivalen zijn, is wel terug te zien in de cijfers. Ajax verloor van geen enkele ploeg zo vaak als van PSV. Dat is geen verrassing voor Sneijder. "Wij hadden het in mijn tijd altijd moeilijk tegen PSV. Dat is eigenlijk nooit veranderd. Ajax heeft dan twee keer gewonnen van PSV dit seizoen, maar zeker de wedstrijd in Eindhoven ging stroef. En de Johan Cruijff Schaal natuurlijk, niet te vergeten." Die werd 0-4 in het voordeel van de Brabanders.

Sterk
Lees ook
Sterk PSV vernedert Ajax en wint Johan Cruijff Schaal

Voorspellingen

Ondanks de lichte vormdip waarin Ajax verkeert, denkt de oud-international dat de Amsterdammers zondag wel de volle buit gaan pakken.

"Het krachtsverschil tussen Ajax en PSV is nu heel groot. Ajax is kwalitatief twee stappen verder, zowel als collectief als individueel. Ik zou niet zeggen dat ze veruit de favoriet zijn, maar als ik mijn geld zou moeten inzetten, verwacht ik dat Ajax gaat winnen. Maar wel pas na strafschoppen", gokt Sneijder.

Ook Lamey denkt dat de Ajacieden na de bekerfinale opnieuw met een prijs in hun handen staan. "Het gaat absoluut niet makkelijk worden, maar ik denk dat Ajax wel in staat is, om deze beker te pakken. Ik zeg 2-1."

Morgen, op eerste paasdag, staan de clubs om 18:00 uur tegenover elkaar in De Kuip. Gaat Ajax voor de derde keer op rij de dubbel pakken, of grijpt PSV voor het eerst sinds 2012 weer de KNVB-Beker?