Première documentaire LOUIS

5 dingen die je nog niet wist over Louis van Gaal

11 april 2022 19:46 Aangepast: 11 april 2022 20:53
Louis en Truus van Gaal Beeld © DFM

De film LOUIS, over de zeer succesvolle voetbaltrainer en 'bijzonder mens' Louis van Gaal, gaat vanavond in première. Het is een intiem document geworden, waarin de 70-jarige coach het beeld dat over hem heerst zowel bevestigt als ontkracht. Hoe dan ook leer je hem als kijker beter kennen. Deze vijf dingen wist je bijvoorbeeld nog niet.

1. Bij moeder in bed

Hij is het jongste kind uit een Amsterdams gezin van negen. Hij verliest zijn vader als hij twaalf jaar is. Kleine Louis moet daarna van zijn moeder bij haar in bed slapen. "Misschien dat ik er daarom geen moeite mee heb emoties te tonen", reageert Van Gaal in de film. "Ik heb al vroeg geleerd en gezien hoe dat moet. Ik werd weleens wakker van mijn moeders verdriet. Dat was geen pretje." Van de negen Van Gaals zijn er nu 'nog maar drie over'. "We hebben helaas zwakke genen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van Gaal positief over ziekte: 'Ik heb alles al achter de rug'

2. Geen afscheid kunnen nemen

Van Gaal herdenkt ieder jaar met zijn twee dochters de dood van zijn eerste vrouw Fernanda. Zij overlijdt begin 1994 na een kort ziektebed: alvleesklierkanker. Louis waakt bij haar, maar dommelt in als hij haar ademhaling rustig hoort worden. Juist op dat moment laat Fernanda het leven.

Alleen al de gedachte aan dat feit roert zijn dochters tot op de dag van vandaag tot dikke tranen. "Ik heb geen afscheid kunnen nemen", zegt Van Gaal in LOUIS over dat dieptrieste moment. "Dat hoop ik van mijn geliefden wel te kunnen doen."

Maar er is in de film niet alleen aandacht voor verdriet. "Louis is dol op feestjes", zeggen zijn dochters. "We vieren alles."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ajax en Sparta steken Van Gaal hart onder de riem: 'Sterkte Louis'

3. Groot fan van Rinus Michels

Het was al wel bekend dat Van Gaal grote bewondering heeft voor Rinus Michels, de enige trainer die tot nu toe een hoofdprijs wist te winnen met het Nederlands elftal.

Maar in LOUIS blijkt hij aan de inmiddels overleden Michels zelfs het grootste voorbeeld te hebben gehad. "Een icoon, een idool", zegt Van Gaal over de trainer, die net als hij bij Ajax, FC Barcelona, Oranje en in Duitsland werkte. "Ik heb zijn carrière gekopieerd."

Maar er zijn ook verschillen. "Ik ben veeleisender dan Michels."

Frank (rechts) en Ronald de Boer Frank (rechts) en Ronald de Boer

4. Dingen die (nog steeds) dwarszitten

Het mislopen van het WK in 2002 is één van de zaken die Van Gaal twintig jaar later nog steeds niet kan loslaten.

Hij is dan voor het eerst bondscoach van Oranje en weet een groep zeer goede voetballers niet naar Japan en Zuid-Korea te loodsen. In een gesprek in de auto met Frank en Ronald de Boer, destijds spelers uit zijn selectie, laat Van Gaal duidelijk merken dat hem dat nog steeds dwarszit.

Zo ook het akkefietje met stervoetballer Rivaldo bij Barcelona, periode 1997-2000. Van Gaal vindt hem geen aanvallende middenvelder, maar gaat op verzoek van de andere spelers tegen zijn principes in en stelt de Braziliaan toch op die positie op.

"Eén van mijn grootste fouten", zegt Van Gaal daar 22 jaar later over. Hij vindt dat hij zichzelf niet meer in de spiegel kan aankijken, levert zijn contract bij Barcelona in en loopt zo acht miljoen euro aan afkoopgeld mis. "Als ik er niet voor gewerkt heb, hoef ik dat bedrag niet."

Aan tafel met ex-Barcelona-ster Luis Figo Aan tafel met ex-Barcelona-ster Luis Figo

5. Ruzie met Truus

De relatie met Truus van Gaal, met wie hij in 2008 trouwt, loopt als een rode draad door de film. Ze tikt hem begripvol tegen de buik als ze het over de dood hebben, ze raadt hem af Johan Cruijff te bellen na de zoveelste column op zijn persoon gericht, wil eigenlijk niet dat hij opnieuw bondscoach wordt en is zijn steun en toeverlaat in zijn lijden met prostaatkanker.

Maar ze kunnen ook botsen, blijkt in LOUIS. Als Van Gaal in 2016 de FA Cup heeft gewonnen met zijn club Manchester United, is de trainer door het dolle heen. "Ze gaan je ontslaan!", tempert Truus de feestvreugde.

Zij heeft met haar, zoals ze het zelf noemt, 'vrouwelijke intuïtie' gemerkt dat er iets veranderd is aan de sfeer binnen de club. Als de pers melding maakt van José Mourinho’s komst, weet Truus genoeg. Louis wil er niet aan. "Waarom moet je dit bederven?", buldert Van Gaal tegen haar. Truus vertrekt en Louis neemt het er nog even van.

Later belt hij haar op. "Kom maar naar huis. Je had gelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van Gaal adviseert Ten Hag over ManU: 'Kies voor een voetbalclub'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore