Eredivisie

AZ verliest bij hekkensluiter PEC Zwolle en ziet plek drie uit het oog verdwijnen

10 april 2022 22:01 Aangepast: 10 april 2022 22:25
Dani de Wit baalt. Beeld © Ed van de Pol / ANP Foto

AZ heeft dure punten verspeeld in de strijd om plaats drie in de Eredivisie. De Alkmaarders verloren op bezoek bij PEC Zwolle met 2-1, waardoor de achterstand op nummer drie Feyenoord opgelopen is tot zes punten. De Zwollenaren konden op hun beurt de rode lantaarn overdragen aan de concurrentie. Het is daardoor ook razend spannend onderin.

Na vijf minuten gebeurde er iets opmerkelijks in het Mac3Park stadion. PEC-doelman Kostas Lamprous keeperstenue was volledig zwart, terwijl AZ ook in het zwarte uittenue speelde. De sluitpost moest van de arbitrage zijn shirt uitdoen en een nieuwe met een andere kleur aantrekken. Het spel lag hierdoor even stil.

Het voorval met het tenue van Lamprou was wellicht het meest opmerkelijke in de eerste helft. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht, maar wisten geen grote kansen te creëren.

Tweede helft

Waar de eerste helft een slaapfestijn was, gingen beide ploegen in de tweede helft meer kansen creëren. Vijf minuten na rust was het al raak voor PEC Zwolle.

Een fout van AZ-spits Vangelis Pavlidis werd afgestraft met een Zwolse counter. Uiteindelijk werd er een voorzet gegeven die terecht kwam bij Gervane Kastaneer. Hij wist de bal binnen te koppen, tot grote vreugde van het Zwolse publiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aanvoerder Van Polen gaat zestiende seizoen bij PEC Zwolle in

De tweede helft ging op en neer. Beide ploegen creëerden kansen en waren nadrukkelijk op zoek naar doelpunten. De eerste grote kans voor AZ was voor Jesper Karlsson, die oog-in-oog kwam te staan met Lamprou. Hij kon zijn teamgenoot Pavlidis een opgelegde kans gunnen, maar de Zweed ging voor eigen succes en scoorde niet.

Tien minuten voor tijd was daar dan toch de gelijkmaker van AZ. Pavlidis profiteerde van een moment van onoplettendheid bij PEC en was klinisch in zijn afronding: 1-1.

Beide ploegen gingen gretig op zoek naar de overwinning, die ging uiteindelijk naar PEC. Daishawn Redan wist met een afstandsschot AZ-doelman Peter Vindahl te verslaan, waardoor de volle buit in Zwolle bleef.

Zes punten

AZ heeft door dit gelijkspel de achterstand op nummer drie Feyenoord op zien lopen tot zes punten. PEC Zwolle is door deze overwinning van de rode lantaarn verlost. De ploeg stond bijna het hele seizoen op de laatste plek, maar kan nu wat realistischer dromen over handhaving in de Eredivisie.

Sparta, dat nog twee duels tegoed heeft, staat nu laatste, met een puntje minder dan de drie clubs erboven, inclusief PEC.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore