Ga naar de inhoud
Nederlands elftal

Koeman krijgt van KNVB alsnog kans op eindtoernooi met Oranje

Ronald Koeman loodste het Nederlands elftal naar het eerste eindtoernooi sinds het WK van 2014. Zelf maakte de bondscoach dat echter niet meer mee: toen het vanwege het coronavirus met een jaar uitgestelde EK afgelopen zomer plaatsvond, was Koeman trainer van FC Barcelona.

De Zaandammer is daar sinds vorig najaar weg en krijgt nu van de KNVB alsnog de kans om naar een eindtoernooi te gaan, misschien zelfs twee keer. De 59-jarige Koeman, die na het WK in Qatar Louis van Gaal opvolgt, ondertekende een contract tot en met het volgende WK in 2026.

Bevestigd:
Lees meer
Bevestigd: Ronald Koeman wordt opnieuw bondscoach

Geen twistpunt

Een verrassing is de terugkeer van Koeman niet. Toenmalig directeur betaald voetbal Eric Gudde was niet blij met het plotselinge vertrek van de bondscoach in augustus 2020 naar Barcelona, maar een echt twistpunt is die overgang nooit geworden.

Koeman had een clausule in zijn contract die hem toestond om naar zijn droomclub te vertrekken als die optie zich zou voordoen.

"In de periode dat Ronald bondscoach is geweest heeft hij zeer goede resultaten met het Nederlands elftal geboekt. Hij heeft Oranje weer kleur op de wangen gegeven, na een aantal moeizame jaren. En daar zijn we hem zeer erkentelijk voor", zei Gudde destijds.

CBV
Lees meer
CBV blij met terugkeer Koeman: 'Nieuwe generatie komt eraan'

Frank de Boer

Hoe snel die kleur op de wangen weer kon verdwijnen, werd in de periode na Koeman duidelijk, toen de KNVB een opvolger moest vinden.

De bond ging vrij geforceerd op zoek naar een 'type-Koeman', ook wel 'Koeman 2.0' genoemd. De internationals hadden vooral behoefte aan iemand die de zaken net zo aanpakte als de vertrokken bondscoach had gedaan.

De keuze viel uiteindelijk op Frank de Boer, maar diens aanstelling werd geen succes. Nederland startte de WK-kwalificatie met een pijnlijke nederlaag bij Turkije (4-2) en op het EK strandde Oranje in de achtste finales verrassend tegen Tsjechië (0-2).

"Terugkijkend heeft onze keus niet goed uitgepakt. Natuurlijk reken ik dat ook mezelf aan", zei Nico-Jan Hoogma, die komende zomer stopt als directeur topvoetbal bij de KNVB.

Koeman
Lees meer
Koeman maakt later invulling technische staf Oranje bekend

Vertrouwen

Oranje plaatste zich met Van Gaal, die na het vertrek van Koeman al in beeld was maar toen niet het vertrouwen leek te hebben van alle internationals, alsnog voor het WK - als groepswinnaar zelfs.

De bondscoach zorgde ook weer voor duidelijkheid en hij bracht het vertrouwen en de bravoure bij het Nederlands elftal terug.

Van Gaal heeft inmiddels laten weten dat hij Koeman de meest geschikte kandidaat vindt om hem op te volgen, hoewel hij in het verleden niet altijd van de Zaandammer gecharmeerd was.

"Het is allemaal niet zo moeilijk. Een jaar geleden was ik de enige beschikbare coach met ervaring. Dat geldt nu voor Ronald Koeman. Dat is precies hetzelfde. Nu zeg ik het niet voor mezelf, maar nu zeg ik het voor Ronald Koeman", zei Van Gaal ruim twee weken geleden in aanloop naar de oefenduels met Denemarken en Duitsland.

Van
Lees meer
Van Gaal: 'Ik heb KNVB geadviseerd voor Koeman te gaan'
Bron: ANP