Champions League

Wissels Guardiola en goal De Bruyne slechten muur Atlético voor City

05 april 2022 22:49 Aangepast: 05 april 2022 23:54
De Bruyne viert zijn goal Beeld © Pro Shots / SIPA USA

Manchester City heeft de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League tegen Atlético Madrid gewonnen. In het eigen stadion werd het 1-0 dankzij een goal van Kevin De Bruyne, na geweldig voorbereidend werk van invaller Phil Foden. De droom van de Citizens en hun trainer Josep Guardiola, het eindelijk winnen van de Cup met de Grote Oren, blijft daardoor in zicht.

De statistieken in de rust zeiden veel, zo niet alles. De Citizens hadden in de eerste helft 70 (!) % balbezit, zes keer op doel geschoten en vier corners verdiend, maar allemaal zonder resultaat. De stand bij de pauze was 0-0.

Wat de ploeg van Guardiola ook probeerde, ze kwamen niet door de gemetselde muur van Atlético heen.

Zonder spits

De Spanjaarden speelden eigenlijk in een soort 5-5-0 systeem. Vijf verdedigers, vijf middenvelders en geen spits. Gevolg daarvan was wel, dat de bezoekers helemaal niets in aanvallende zin konden (en misschien ook niet wilden) klaar spelen.

Het team van Diego Simeone kan natuurlijk wel voetballen. Dat liet Atlético in de 38e minuut zien, toen de Spanjaarden eindelijk een keer onder de druk van de Engelsen uit voetbalden. En hoe.

Het is dat de laatste pass niet goed was, anders had Atlético op dat moment City serieus pijn kunnen doen.

Maar over de hele wedstrijd gezien was Atlético van plan zo weinig mogelijk te voetballen en liet het de bal aan City. De Engelsen vielen naar hartelust aan, maar konden geen bres slaan in de hechte defensie van de Spanjaarden.

In de tweede helft veranderde dat beeld iets, omdat Atlético er een paar keer gevaarlijk uitkwam. Als City gevaarlijk dreigde te worden, dan was daar keeper Jan Oblak.

Wissels

Uiteindelijk brachten wissels van coach Guardiola de redding voor de Citizens. De Spaanse coach wil dolgraag een keer de Champions League winnen met City, een droom van de club, die de hoogste Europese clubprijs nog nooit won. En dan moet je keuzes maken als een toptrainer.

Na dik 68 minuten bracht Guardiola Jack Grealish, Gabriel Jesus en Phil Foden. Nog meer aanvallende kracht. Foden vond twee minuten later met een prachtassist De Bruyne, die strak raak schoot: 1-0.

Manchester City kwam daarna niet meer in de problemen. Volgende week zal Atlético iets anders moeten verzinnen dan het afbraakvoetbal van dinsdag, want dan moeten de Spanjaarden de 1-0 nederlaag in eigen huis zien goed te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore