Ga naar de inhoud
Zo 30.000 euro kwijt

Oranjefan betaalt zich blauw in Qatar: 'Alleen kaartje eerste WK-duel al 250 euro'

Fans van het Nederlands elftal. Beeld © Pro Shots

Het is niet voor iedereen weggelegd om Oranje achterna te reizen naar het WK in Qatar. Een retourvlucht, wedstrijdkaartje en twee overnachtingen kosten al gauw een paar duizend euro. "Het toernooi is niet alleen voor de rijken, maar je moet wel bovenmodaal verdienen", zegt Theo Pouw, voorzitter Supportersclub Oranje.

Theo is al ruim vijftien jaar de voorzitter van Supportersclub Oranje en volgt het Nederlands elftal op de voet. Ook het komende WK, dat 21 november begint, hoopt hij er weer bij te zijn. "Als het even kan wil ik wel een aantal wedstrijden bezoeken.'' Maar goedkoop gaat dat niet worden.

Dat Oranje de openingswedstrijd van het WK speelt (tegen Senegal), zorgt ervoor dat die tickets nog duurder zijn dan de andere groepswedstrijden. "Het goedkoopste kaartje kost 250 euro. Voor de andere groepswedstrijden ben je ook al gauw minstens 60 euro kwijt."

Een wedstrijd bezoeken is één ding, maar je moet er ook heen vliegen, blijven slapen en een hapje eten. ''Als Nederland de halve finale haalt en je wilt elke wedstrijd bezoeken, dan ben je zo 30.000 euro kwijt'', verwacht Pouw. ''Sommige mensen zijn bezig met het opbouwen van relaties met mensen in Qatar om daar slaapplekken te kunnen regelen. Mensen zijn creatief bezig."

De KNVB heeft laten weten geen accommodatie te verzorgen voor Oranjefans. ''Het is wel mogelijk om via een portaal van de FIFA een accommodatie te regelen'', laat een woordvoerder weten.

KNVB
Lees ook:
KNVB rekent op 8 procent van kaarten voor WK-duels van Oranje

Waar bij elk toernooi er een zogenaamd Oranjeplein wordt gebouwd waar alle fans van het Nederlands elftal kunnen feesten op de wedstrijddag, gaat dit in Qatar hoogstwaarschijnlijk niet lukken. ''Je hebt 32 landen die in Qatar gaan spelen, bijna iedereen verblijft in Doha. Probeer dan maar elk land een eigen ruimte te geven om zoiets te doen'', aldus Theo.

FIFA Fan Fest

De FIFA gaat haar eigen initiatief op touw zetten voor het WK: het FIFA Fan Fest. Op wedstrijddagen kunnen fans daar live het WK volgen en feesten met muziek.

''De KNVB sluit zich daarbij aan en gaat kijken wat we specifiek voor onze fans kunnen doen. Daarnaast zijn we bezig met leuke plannen voor Oranjefans in Nederland. Zodra die definitief zijn, maken we die bekend.''

De waarschijnlijke afwezigheid van een Oranjeplein in Qatar is een grote aderlating voor de Oranje Supportersclub. ''Bij elk groot toernooi willen wij zo’n plein opbouwen. Er treden artiesten op en het is een mooie plek voor de fans om samen te komen. We hopen ontzettend dat het toch gaat lukken, maar ik zie het niet gebeuren.''

25.000 leden en meningen

Er is veel ophef over de mensenrechtensituatie in het gastland voor het WK voetbal, maar daar houdt de supportersclub zich afzijdig van. ''Wij hebben 25.000 leden met evenveel meningen. We zijn geen politieke partij, wij volgen het Nederlands elftal altijd en overal. Waar ze ook spelen'', zegt de voorzitter van de supportersclub.

Over de resultaten van Oranje in Qatar maakt Theo zich geen zorgen. ''Wij worden gewoon wereldkampioen. Als ik, als voorzitter van de supportersclub, er al niet in geloof, wie dan wel?''

Het
Lees ook:
Het wordt geen goedkoop WK voor fans van Oranje in Qatar