Ga naar de inhoud
Eredivisie

AZ wint van Vitesse op emotionele avond en klimt op de ranglijst

Vangelis Pavlidis. Beeld © Pro Shots / Paul Meima

AZ heeft in een vermakelijk duel met 3-1 gewonnen van Vitesse. De Alkmaarders gaan door deze winstpartij over FC Twente heen en bekleden nu de vierde plaats op de ranglijst van de Eredivisie.

De eerste kans van de wedstrijd kwam op naam van AZ-verdediger Sam Beukema. Een voorzet werd door Beukema voorlangs gekopt.

Niet veel later was het Vitesse-verdediger Danilho Doekhi die voor Vitesse met een kopbal het probeerde, maar ook hij wist de score niet te openen.

Na twintig minuten sprong het uitvak op toen Vitesse-verdediger Maximilian Wittek, die in de Conference League nog wel eens een werelddoelpunt maakte, een superkans kreeg. Hij wist voor een nagenoeg leeg doel echter niet te scoren.

Eerbetoon

In minuut 22 maakte de strijd op het veld plaats voor kippenvel en broederschap. AZ-supporter Hannes kwam onlangs op 22-jarige leeftijd te overlijden. Hij leed aan een zeldzame vorm van kanker. Er volgde een minuut applaus, er werd een spandoek getoond met 'forever young' erop en er werd vuurwerk afgestoken.

Na een half uur was de openingstreffer daar, Vangelis Pavlidis was de maker. Met drie Vitesse-verdedigers om hem heen leek de Griekse spits een schot op doel te kunnen vergeten, maar hij wist zich toch los te wurmen en de bal in het doel van de Arnhemmers te schieten.

Na een uur spelen verdubbelde AZ de voorsprong na een strakke voorzet van Owen Wijnal. De back schoot de bal vanaf de zijkant kiezelhard het strafschopgebied van de Arnhemmers in, op goed geluk. Dat werd gevonden, in de persoon van Jacob Rasmussen. Hij werkte de bal achter zijn eigen doelman.

Aansluitingstreffer

Vitesse ging niet bij de pakken neer zitten en zocht een treffer. Vijf minuten later was er een hoekschop die door AZ niet weggewerkt kon worden, waarna de bal voor de voeten kwam van Sondre Tronstad.

Hij frommelde de bal uiteindelijk in het Alkmaarse doel en bracht zo het geloof bij de Arnhemmers weer terug. Dat geloof kreeg een tik toen Dani de Wit na zeventig minuten de 3-1 binnenschoot, maar het bleek buitenspel te zijn.

Slotoffensief

Tien minuten voor tijd beging Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer een overtreding in zijn eigen zestienmetergebied, dus kreeg AZ een strafschop. Jesper Karlsson schoot de bal feilloos in de bovenhoek en gooide zo de wedstrijd in het slot.

Vitesse vocht in de slotfase nog voor wat het waard was, maar in de slotfase zat het niet mee. Loïs Openda raakte met een schot de paal, bij een afstandsschot van Bazoer moest AZ-doelman Peter Vindahl redding brengen.

Ondanks dat het gelijke spel van FC Twente tegen PSV een goed resultaat is voor de Enschedeërs, gaat AZ wel over ze heen.  Als bekerfinalisten Ajax en PSV de top twee blijven vormen, betekent stek vier rechtstreekse plaatsing voor de play-offs van de Conference League.