WK voetbal

Oud-bondscoach Van Marwijk over de WK-poule: 'Niet raar dat Oranje favoriet is'

02 april 2022 14:27 Aangepast: 02 april 2022 17:19
Bert van Marwijk Beeld © AFP / Karim Sahib

Bert van Marwijk was voor Louis van Gaal de laatste bondscoach die namens Nederland een WK-loting bijwoonde. De 69-jarige trainer in ruste - hij is officieel gestopt - vertelt aan RTL Nieuws over zijn ervaringen als keuzeheer van Oranje, de poule van het Nederlands elftal in Qatar en het toernooi an sich in het oliestaatje. "Ik begrijp niet waarom de FIFA niet van te voren landen uitsluit. Een WK moet in een voetballand gehouden worden."

Van Marwijk was eind 2009 als bondscoach van Oranje in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad aanwezig voor de WK-loting van zijn Nederlands elftal. "Het is niet mijn ding", zegt hij nu. "Het is een soort circus, ja. Ik ben blij dat ik er niet meer heen hoef. De hele entourage, de sfeer... Zoiets is niet aan mij besteed. Ik vond het een verplicht nummer."

Stemming

Voor het WK in 2010 kwamen Denemarken, Japan en Kameroen uit de kokers als tegenstanders van Oranje. Meteen was de stemming in het land: dat gaan 'we' wel eventjes doen. "Hoe reageren jullie nu dan wel niet"?, countert Van Marwijk.

Oranje is in Qatar gekoppeld aan Senegal, Ecuador en het thuisland. "Als ik naar dit rijtje kijk", gaat Van Marwijk verder, "dan denk ik dat deze poule ietsjes makkelijker is dan die wij in 2010 hadden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ron Vlaar over loting: 'Een lekkere poule om erin te komen'

Verwachtingen

De bondscoach was er twaalf jaar geleden scherp op dat zijn spelers, door de verhalen van buitenaf over hoe makkelijk de poule zou zijn, niet te gemakzuchtig werden.

"Het managen van de verwachtingen is iets dat ik van te voren al met de spelers besprak. Ik probeerde ze duidelijk te maken, dat het niet mag uitmaken of je nu voor 10.000 of 100.000 mensen speelt, of het veld slecht is, of  het niveau van de tegenstander lager of hoger is", legt Van Marwijk uit. "Maar ja, het is makkelijk gezegd: 'haal de motivatie uit jezelf'. De jongens moeten het toch zelf doen. En het blijven mensen. Spelen tegen Brazilië voelt anders dan tegen Senegal."

Genesteld

Toch lukte het Van Marwijk om de lichting van onder anderen Arjen Robben, Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart en Robin van Persie foutloos naar het WK te loodsen.

"We kwalificeerden ons en hadden daarna nog twee duels te spelen. Noorwegen-thuis, in De Kuip, en Schotland-uit. De term feestwedstrijd, uitzwaaiwedstrijd, viel. Sommigen dachten: 'dat wordt niks'. Tegen de Noren regende het ook nog eens. De omstandigheden nodigden niet uit om er echt wat van te maken", blikt Van Marwijk terug. "Ik kon alleen van te voren zeggen: 'ook nu moet je er staan'."

En het kwam over. Oranje speelde goed en won die twee wedstrijden. "Dat goede voorbeeld kon ik ook weer gebruiken op het WK (van 2010, red.), waar we na de groepsfase tegen Slowakije moesten spelen. Toen dacht de buitenwacht ook: 'Dat wordt een makkie'. Dan moet je als coach extra je best doen om de voetballers te waarschuwen. Niet een dag van te voren, niet een week van te voren, maar al ver daarvoor. Zodat het diep genesteld zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van Marwijk over WK 2010: 'Wij waren het beste team'

Qatar

Nu kijkt de gepensioneerde trainer als buitenstaander naar het WK in Qatar. Er is veel gezegd en geschreven over het land. Van Gaal zelf had er ook een duidelijke mening over.

Van Marwijk, die eveneens in het Midden-Oosten werkzaam was als trainer, wil er als enige dit over kwijt. "Ik begrijp niet waarom de FIFA niet al bij de aanbesteding van een WK-bid, van te voren, landen uitsluit. Een WK moet in een voetballand gehouden worden. Ja, dan blijven er niet veel landen over, maar dat is dan maar zo. Het WK is niet voor niets in de historie in veel dezelfde landen gespeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Het wordt geen goedkoop WK voor fans van Oranje in Qatar

Favoriet?

Van Marwijk geeft het team van Van Gaal een goede kans. "Als Nederland bij de les is, en het eigen niveau haalt, dan moeten ze volgende ronde halen. Tuurlijk, je bent afhankelijk van blessures en de vorm van de dag, maar het is niet raar om Nederland als favoriet in die poule te bestempelen. Dat weten de spelers ook wel."

In 2014 kon Van Gaal nog handig gebruik maken van de rol als underdog. Er was geen Oranje-fan te vinden die van te voren durfde te voorspellen dat Nederland eerste zou worden in een poule met Spanje, Chili en Australië. De situatie is nu anders: het team van Van Gaal is favoriet voor de groepswinst.

Van Marwijk is van mening dat dat juist goed is. "Ik geloof dat iedereen druk nodig heeft om te kunnen presteren", legt hij uit. "Jij, ik, voetballers ook. Anders haal je niet het maximale uit jezelf. De druk moet alleen niet te hoog worden. Om daar goed mee om te gaan, heb je leiders in het team en een goede staf nodig. Wat dat betreft zit het wel goed bij dit Nederlands elftal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oranje mag niet klagen over resultaat loting voor WK

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore