WK voetbal

Ron Vlaar over loting: 'Een lekkere poule om erin te komen'

01 april 2022 21:40 Aangepast: 02 april 2022 08:53
Ron Vlaar op het WK van 2014, met naast hem Stefan de Vrij Beeld © Pro Shots / Peter Lous

De laatste keer dat het Nederlands elftal actief was op een WK, speelde Ron Vlaar een geweldig toernooi in Brazilië. Oranje werd derde en strandde pas in de halve finale tegen Argentinië, waarin de verdediger Lionel Messi de baas was. De huidig trainer en tv-analist bij RTL7 laat zijn licht schijnen op de loting voor het toernooi eind dit jaar in Qatar. En hij kan een lach niet onderdrukken.

Hij denkt terug aan de profetische woorden van Louis van Gaal. De bondscoach werd afgelopen week gevraagd hoe hij tegen de toplanden aankeek, die zijn Oranje kon treffen voor de WK-loting.

"Ik denk dat het Qatar wordt", knipoogde Van Gaal. "Ik heb altijd het geluk aan mijn kont hangen." 

Het zijn dit soort voorspellende gaven die Vlaar nog herkent van het WK in 2014. Ook toen was Van Gaal de bondscoach van het Nederlands elftal en kwam er veel, zo niet alles, uit van wat de trainer vooraf uitdokterde. Arjen Robben noemde dat destijds, de 'gouden pik van Louis'. 

Vlaar: "Louis heeft weer gelijk gekregen. Hij had het nog zo gezegd. Ik denk dat dit een mooie loting is, er zitten uitdagingen in. Natuurlijk is het anders dan in 2014. Toen speelden we tegen Spanje, Chili en Australië. Mensen verwachtten toen niets van ons. Daar kregen we juist energie van."

Geen underdog

Van een underdogrol, zoals in Brazilië, is nu geen sprake. Na gastland Qatar rolden ook nog Senegal en Ecuador uit de kokers. Geen grote voetballanden. "Een lekkere poule om erin te komen", zegt Vlaar. "Maar let wel: het is een eindtoernooi. Je moet daar winnen. Als spelers dan nog gemotiveerd moeten worden... Dan klopt er iets niet. Echt iedereen wil op een WK presteren, wie je ook treft."

Vlaar denkt dat Van Gaal wel weer een list verzint om te waken voor onderschatting. Als er één coach is die zijn spelers messcherp zal krijgen voor het WK, is hij het, stelt Vlaar. "Hij gaat zeker wat doen. Wat? Dat weet je nooit precies bij hem. Maar hij gaat ervoor zorgen dat iedere speler zich puur op zichzelf kan focussen, zodat de eigen kwaliteiten naar boven komen. Daarnaast houdt Van Gaal rekening met de zwakte van de tegenstander. Die combinatie maken, kan hij als geen ander."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van Gaal waarschuwt voor overbelasting bij spelers

Er zit wel een kanttekening aan deze poule. Oranje moet al op 21 november in actie komen. Dat is een dikke week nadat de Europese competities zijn gestopt. Virgil van Dijk is dan net klaar in Engeland, Memphis komt net over van Spanje en Stefan de Vrij heeft nog net zijn koffer kunnen pakken in Italië. Zo'n druk speelschema en zo'n korte voorbereidingstijd op een WK, zijn bepaald niet ideaal.

"Dat is zeker een groot nadeel", reageert Vlaar, die meemaakte dat het 5-3-2 systeem van Van Gaal in 2014 in zes weken trainingskamp kon worden ingeslepen. Dat moet nu in één week gebeuren. "Bizar dat het WK zo kort op de competities volgt." Maar is het onverantwoord? Vlaar twijfelt. "Het wordt zo een erg lang seizoen en de spelers kunnen zich nergens een keer opladen. Het lijkt erop dat dit toernooi er gewoon tussengepropt is. Dat verdient een WK niet."

Focus

Vlaar denkt dat de competities daar ook wat van gaan merken. "Zie het als een aanlooptijd naar een bekerfinale. In de week ervoor wil niemand geblesseerd raken, niemand een directe rode kaart pakken. Dan zitten spelers in een totaal andere focus. Je kunt je niet goed voorbereiden als een competitie in volle gang is."

Bovendien zorgt de korte voorbereiding er ook nog eens voor, dat Van Gaals nieuwe speelstijl ('1-3-4-1-2') in zeer korte tijd geïmplementeerd moet gaan worden. In 2014 hadden Vlaar en zijn medeverdedigers daar veel langer de tijd voor. Al kan dat nu tijdens eerdere momenten als het team samenkomt. "Dan moet dat nu maar tijdens de Nations League gebeuren."

Oranje speelt van 3 tot en met 13 juni in die competitie tegen Wales (twee keer), Polen en België. Volgens Vlaar moet Van Gaal die wedstrijden gebruiken om verder te boetseren aan zijn gedroomde WK-elftal. "Het is niet anders. Wij hadden in 2014 een veel langere voorbereiding. Het is daarom niet zo gek dat het Nederlands elftal nu nog niet zover is met dit systeem. Dat kan ook niet na zo weinig trainingsdagen. Het eindtoernooi is niet meer om te experimenteren. Op het WK moet het er gewoon staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mazzel voor Nederland: Oranje ontloopt toplanden en speelt tegen Qatar en Senegal

De Vrij

Overigens wil zes weken voorbereiding niet zeggen dat Van Gaal niet ineens iets anders beslist. Dat gebeurde ook in 2014. Een heel lange tijd had de bondscoach geoefend met Vlaar als rechterverdediger en De Vrij als centrale mandekker in de 5-3-2 speelstijl.

Maar een dag voordat het WK in Brazilië begon, riep Van Gaal ineens Vlaar en De Vrij bij zich op zijn kamertje. De trainer draaide de twee plotseling om. "Op gevoel", herinnert Vlaar zich. "Dan zie je hoe ervaren hij is als coach. Van Gaal weet wat hij wil en het pakte weer goed uit. Dan is er geen sprake meer van toeval."

Achtste finales

Mocht Nederland de poule overleven, dan wacht in de achtste finales Engeland, Amerika, Iran of de winnaar van Schotland/Oekraïne - Wales. Die Europese play-off wordt in juni nog gespeeld.

"Engeland heb je natuurlijk liever niet", zegt Vlaar. "Om die te ontlopen, moet je waarschijnlijk eerste in de groep worden. Dat is een mooi doel. Maar als je de eerste reacties zo aanhoort, staan we alweer bijna in de kwartfinale. Mooi is dat, het ernaartoe leven. Al zal het nu niet in een shirtje en korte broek gebeuren, maar in een overall en dikke trui", knipoogt de ex-verdediger naar het winter-WK.

Ondanks alle mitsen en maren heeft Vlaar er als analist, fan en toeschouwer ongelooflijk veel zin in. "Goed dat we er weer bij zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore