Ga naar de inhoud
Illegaal gokken

'Namen profvoetballers duiken op in onderzoek naar verdachte site'

Clasie Beeld © Pro Shots / Niels Boersema

Tijdens een onderzoek naar een illegale goksite, die volgens justitie werd gerund door een criminele organisatie, zijn namen van profvoetballers naar voren gekomen. Zo maakte Jordy Clasie, de afgelopen interlandperiode nog onderdeel van het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal, grote bedragen over naar een rekening van het bedrijf in kwestie: Edobet.

Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van het Algemeen Dagblad. "De koopcontracten en banktransacties zijn in handen van deze site", meldt het AD.

In januari en februari 2019 zou Clasie in totaal dertigduizend euro hebben overgemaakt. Bij de middenvelder van AZ stopt het niet, want de Sparta-spelers Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers zouden aandelen van Edobet hebben gekocht. Het illegale gokbedrijf, waar de Haagse crimineel Piet S. aan kon worden gelieerd, is inmiddels opgeheven.

Geschorst

Clasie werd vorig seizoen voor twee wedstrijden geschorst wegens het afsluiten van ongeoorloofde weddenschappen. Volgens de reglementen is het voor een profvoetballer verboden geld in te zetten op wedstrijden in een competitie waarin hij zelf uitkomt, ook als het om duels van andere clubs gaat.

Clasie
Lees meer
Clasie is AZ-speler die schorsing uitzat om overtreden gokregels

Beugelsdijk en Meijers zouden zich op 13 april 2017 zelfs hebben ingekocht bij het illegale gokbedrijf.

Sneijder en Kuijt

Eerder werden Dirk Kuijt en Wesley Sneijder al in verband gebracht met Edobet. Hun namen kwamen omhoog tijdens een politieonderzoek naar het bedrijf. Ze werden vervolgens gehoord als getuigen, niet als verdachten. "Ik heb nooit strafbare feiten gepleegd", reageerde Kuijt al eerder in de studio van RTL7, in een voorbeschouwing op de Champions League.

"De bedragen kloppen ook niet. Ik heb een gokje gewaagd, zoals zoveel mensen. Misschien wel iets meer dan de gemiddelde Nederlander, dat zal ik niet ontkennen. Ik ben naïef geweest, in de toekomst zou ik het anders doen. Maar ik heb geen criminele activiteit begaan en dat heeft de politie ook tegenover mij bevestigd."

Kuijt over gokken: 'Naïef, maar bedragen kloppen niet'

02:18

Clasie, Beugelsdijk, Meijers, Sneijder en Kuijt zijn niet de enige voetballers die gegokt zouden hebben bij de illegale goksite. Verschillende spelers die in de Eredivisie spelen of speelden komen in het onderzoek naar voren.

Reactie KNVB

Edobet werd vorig jaar in verband gebracht met de criminele organisatie van Piet S., die wordt verdacht van grootschalige drugshandel.

De KNVB zegt in een reactie tegen het AD, dat het 'zorgelijk' is dat profvoetballers gokken bij illegale gokbedrijven of aandeelhouder zijn in een (illegaal) gokbedrijf.

"Illegale goksites zijn sowieso verboden. Als spelers dan aandeelhouders zijn, maken ze eigenlijk onderdeel uit van een illegale en dus verboden organisatie. Indien dat enige relatie heeft met het voetbal, zou dit ook kunnen worden aangemerkt als het schaden van de belangen van het voetbal en dat is een tuchtrechtelijke overtreding."