Ga naar de inhoud
Voetbal

Noorse voetbalbond botst met Qatar op congres FIFA voor WK-loting

Een vooraanstaand lid van het organisatiecomité van het WK in Qatar heeft op het congres van de FIFA in Doha nogal geïrriteerd gereageerd op een speech van Lise Klaveness, de voorzitter van de Noorse voetbalbond. Klaveness was kritisch op onder meer de mensenrechtensituatie in Qatar en zei een dag voor de WK-loting ook dat de mondiale federatie FIFA meer als "een rolmodel" moet handelen.

"Mensenrechten, gelijkheid en democratie, de basiswaarden van het voetbal, stonden lange tijd niet in de basisploeg", aldus de oud-international, sinds kort de eerste vrouwelijke voorzitter van de Noorse bond. "De FIFA heeft deze punten onder de aandacht gebracht, maar er is nog een lange weg te gaan."

Even later kwam Hassan Al-Thawadi het podium op, de secretaris-generaal van het organiserende comité. "Ik wil mijn teleurstelling uitspreken over de speech van mevrouw de voorzitter", zei hij. "Ze heeft ons niet gevraagd voor een gesprek, ze heeft geen poging gedaan tot een dialoog. Onze deur staat altijd open voor constructieve kritiek, gebaseerd op de juiste kennis, de feiten en de context. Voor de Noorse bond en iedereen die twijfels heeft: al voor de bal rolt, heeft dit WK gezorgd voor historische veranderingen. Dit WK maakt het verschil. Niet voor 28 dagen, niet voor een maand, maar decennialang nadat hier de laatste bal is geschoten."

'Onacceptabele gevolgen'

Noorwegen, dat zich niet heeft geplaatst voor het WK, overwoog vorig jaar een boycot van het toernooi in Qatar. De leden van de bond stemden daartegen. Klaveness greep het congres van de FIFA in Doha wel aan voor een kritische speech.

"De FIFA heeft in 2010 de WK's van 2018 en 2022 op een onacceptabele manier toegewezen, met onacceptabele gevolgen. De FIFA moet zorgen voor migrantenarbeiders die gewond zijn geraakt en voor de families van overleden gastarbeiders", zei Klaveness, die ook de lhbti-gemeenschap in Qatar noemde, zonder de naam van het gastland van het WK duidelijk uit te spreken. "Ik droom nog steeds over voetbal. Voetbal voor jongens en meisjes, van alle kleuren, van iedere geaardheid."

Bron: ANP