Voetbal

Cercle Brugge-doelman Van Damme (28) overleden aan leukemie

29 maart 2022 09:35 Aangepast: 29 maart 2022 15:44
Beeld © Pro Shots

Doelman Miguel Van Damme van de Belgische voetbalclub Cercle Brugge is op 28-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Bij Van Damme werd zes jaar geleden voor het eerst leukemie vastgesteld. De keeper onderging chemobehandelingen en werd in 2017 voor het eerst 'schoon' verklaard, maar de leukemie kwam ondanks de behandelingen keer op keer terug.

Van Damme was in het seizoen 2015-2016 de eerste doelman van Cercle Brugge. Vanwege zijn strijd tegen kanker kwam hij de afgelopen jaren amper meer in actie. Wel bleef keeper onderdeel van de selectie. Van Damme kreeg vorig jaar weer een nieuw contract bij Cercle Brugge. Hij werd ook vader van een dochter.

Zijn vrouw Kyana bracht het nieuws via Instagram naar buiten. "Onze allerliefste schat, papa, is vannacht naar zijn laatste match vertrokken, een match die niet meer te winnen valt. Je bent heel langzaam van ons heengegaan, toch deed je het weer op je eigen manier… ijzersterk."

In de nacht van maandag op dinsdag overleed Van Damme. Cercle Brugge, dat op de tiende plaats staat in de hoogste Belgische competitie, zegt 'in diepe rouw' te zijn. "Woorden schieten tekort om te beschrijven wat we voelen, ook al wisten we dat het al een tijdje minder goed ging. Vandaag is een ontzettend moeilijke dag in de bijna 123-jarige geschiedenis van Cercle Brugge. Miguel, jouw doorzettingsvermogen en kracht om er telkens (opnieuw) voor te gaan, tegenslag na tegenslag, was bewonderenswaardig. Je bent een toonbeeld van positivisme, volharding en vechtlust. Een inspiratiebron voor iedereen die strijdt. Voor eeuwig in ons groen-zwart hart."

Cercle-voorzitter Vincent Goemaere betuigt op Twitter zijn medeleven en zegt dat 'de zestiende minuut symbolisch' voor Van Damme blijft. Bij de Belgische club droeg de keeper het rugnummer 16.

ANP/VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore