Ga naar de inhoud
WK voetbal

FIFA-baas Infantino: 'Dan wil ik Qatar, Qatar, Qatar horen!'

Infantino (rechts) Beeld © Pro Shots / WPP

De baas van wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino, heeft op een bijeenkomst vrijwilligers toegesproken die eind dit jaar werkzaam zullen zijn op het WK voetbal in Qatar. De Zwitsers-Italiaanse voetbalbestuurder probeerde de stemming er goed in te krijgen door de menigte twee leuzen te laten opdreunen.

"De wereld zal zich verenigen in Qatar", begon Infantino. "De wereld zal zich verenigen in dit deel van het universum."

Infantino probeerde vervolgens sfeer te maken met de aanwezigen. "Om af te sluiten wil ik graag zien of we deze zaal uit z'n dak kunnen laten gaan. Ik tel tot drie en dan wil ik 'Qatar, Qatar, Qatar' horen!"

Om vervolgens ook nog om een aanmoediging van de FIFA zelf te vragen.

Dat moment deed toch wel erg denken aan dit fragment. In 2015 werd Infantino's voorganger, Sepp Blatter, herkozen op een congres van de FIFA. De Zwitser lag toen zwaar onder vuur vanwege een - toen nog - vermeend corruptieschandaal.

Later zou Blatter ook daadwerkelijk worden geschorst vanwege zijn aandeel in een grote corruptiezaak die de FIFA zou schaden. Infantino volgde hem in 2016 in de rol als voorzitter van de wereldvoetbalbond op.

Doden

Vorig jaar werd duidelijk dat bij werkzaamheden voor het WK al zeker 6500 doden zijn gevallen in Qatar. Het ging om arbeidsmigranten die bijvoorbeeld bouwen aan de stadions, of aan vliegvelden die er moeten komen voor het toernooi.

Het aantal doden werd toen gemeld door India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka; de vijf Aziatische landen waar veel arbeidsmigranten vandaan komen. Dat schreef The Guardian destijds.

Het is waarschijnlijk dat het totale aantal doden nog veel hoger ligt, want ook uit de Filipijnen en Kenia komen bijvoorbeeld veel werknemers. Die landen maaakten toen geen cijfers bekend.

Zeker
Lees meer
Zeker 6500 doden in 10 jaar bij voorbereidingen WK voetbal Qatar