Nederlands elftal

Aanvoerder Van Dijk moet wennen aan nieuw systeem Oranje

28 maart 2022 15:41 Aangepast: 28 maart 2022 16:52

Virgil van Dijk moet bij het Nederlands elftal nog even wennen aan het nieuwe systeem. De aanvoerder speelt zelf bij Liverpool wekelijks 4-3-3, zoals Oranje dat tot voor kort ook deed. Van Gaal kiest nu voor drie centrale verdedigers.

"Ik zei na de wedstrijd tegen Denemarken dat we nog steeds uitstekend 4-3-3 zouden kunnen spelen. Maar we hebben bij vlagen ook laten zien waarom we dit systeem spelen en waarom de bondscoach daar op hamert", aldus Van Dijk, die er ook over sprak met Van Gaal. "We hebben geen heftige discussies. Dat gaat gewoon normaal, respectvol."

Doordekken

Van Dijk speelde tegen de Denen in het centrum met Matthijs de Ligt en Nathan Aké. "Er worden nu andere dingen gevraagd van de centrale verdedigers. We moeten nu veel meer lopen en doordekken. Het is zeker wel even wennen, maar ik vind het leuk. We kunnen het als goede optie zien voor het WK."

"Het doordekken, het middenveld in, weggetrokken worden. Nieuwe dingen, dat ben ik niet gewend", ging Van Dijk verder. "Het is op je lijf geschreven!", brak Van Gaal in, terwijl hij zijn aanvoerder lachend op een schouder tikte. 

"Het wil inderdaad niet zeggen dat ik het dan niet kan", lachte Van Dijk als antwoord op de reactie van Van Gaal. "Ik moet me er alleen wel op aanpassen."

Discussies

Dat Van Dijk met drie centrale verdedigers meer moet lopen dan met twee, komt omdat Oranje druk op de bal wil zetten, legde hij uit. "En als wij druk op de bal zetten, staan onze twee vleugelverdedigers hoger op het veld. De afstanden onderling tussen de spelers kunnen dan groter worden. Je moet elkaar daarnaast altijd kunnen ondersteunen."

"

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Louis van Gaal: 'Ik wil andere spelers tegen Duitsland zien'

Van Gaal is blij met de discussies met spelers over het systeem. "Ik wil niets liever, moet ik eerlijk zeggen. Ik houd van spelers met een mening en dat ze iets toe kunnen voegen", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van Gaal kiest ook tegen Duitsland voor doelman Flekken

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore