Ga naar de inhoud
Nederlands elftal

Louis van Gaal: 'Ik wil andere spelers tegen Duitsland zien'

Louis van Gaal Beeld © Pro Shots / Marcel van Dorst

Bondscoach Louis van Gaal wilde weinig tot niets kwijt over zijn speelwijze en opstelling voor de oefenwedstrijd tegen Duitsland van dinsdagavond. "Ik wil de Duitsers niet wijzer maken dan ze al zijn", reageerde de trainer op vragen over wie er morgen in zijn Nederlands elftal aan de aftrap staan.

"Ik wil niet het systeem zeggen, ik wil ook niet de opstelling prijsgeven", aldus Van Gaal op een persconferentie op maandag.

"Wij willen het de Duitsers zo moeilijk mogelijk maken. Iedereen kan spelen, maar niet iedereen negentig minuten. En dan zeg ik eigenlijk al te veel."

In de oefenwedstrijd tegen Denemarken trad Oranje aan in een zogenaamd '1-3-4-1-2' systeem, waarin onder anderen Nathan Aké, Teun Koopmeiners, Steven Berghuis en Steven Bergwijn een basisplaats hadden. Het is dus maar de vraag of dat tegen de Duitsers opnieuw het geval is.

'Andere spelers'

Een tipje van de sluier wilde Van Gaal wel oplichten. "Ik wil andere spelers aan het werk zien. Of dat veel wijzigingen zullen zijn? Ik ga nu niets meer zeggen."

Duitsland
Lees meer
Duitsland zonder Kimmich tegen Oranje

De bondscoach stipte nog wel aan dat hij het jammer vindt, dat er bij Duitsland veel afzeggers zijn. Zo speelt in ieder geval Joshua Kimmich van Bayern München niet mee tegen Oranje.

"We hebben zelf Duitsland als oefentegenstander uitgekozen vanwege de weerstand die je kunt verwachten" , aldus Van Gaal. "Dan is het jammer dat er nu zoveel blessures zijn. De weerstand is nu niet op z'n hoogst."

Van Gaal nam vervolgens de overvolle speelkalender onder vuur. Volgens de bondscoach zorgen de drukke programma's voor voetballers ervoor, dat spelers overbelast en dus vaak geblesseerd raken.

"Dat is een probleem. Deze spelers spelen zoveel achter elkaar, ook door de corona-crisis. Voetballers raken vermoeid en het herstel duurt langer. Er zijn pijntjes. Deze spelers zijn overbelast, vind ik."

'Klein mannetje'

Op het WK zal dat nog erger zijn, want dat toernooi wordt in november afgetrapt. Als spelers net uit hun competities en Europese bekertoernooien zijn gekomen.

"Ik vind dat ook. Maar ja, ik ben Louis van Gaal, een heel klein mannetje. Ik zeg wel elke keer waar het om draait, maar ze luisteren niet. Ik zit ook niet in een commissie van de UEFA of FIFA. Maar met mijn CV zou dat wel moeten, denk ik."