Ga naar de inhoud
WK-loting

Waarom Nederland - Duitsland meer is dan een vriendschappelijk duel

Beeld © Koen van Weel / ANP Foto

Naast de eer staat er voor Nederland nog iets op het spel bij het vriendschappelijke duel met Duitsland, vanavond in de Amsterdam Arena. Bij het meest positieve scenario komt Oranje in een hogere pot voor de WK-loting.

Aanstaande vrijdag om 17:00 uur Nederlandse tijd gaat Oranje de koker in om te bepalen wie de pouletegenstanders worden op het WK van komende winter. Gastland Qatar en de zeven hooggeplaatste teams van de FIFA-wereldranglijst komen in pot 1 terecht. Door de overwinning op Denemarken is Nederland een plekje gestegen, van tien naar negen.

Potindelingen

Bij de loting worden 32 landen verdeeld in acht poules. De landen komen uit vier potten die elk bestaan uit acht landen. De samenstelling van die potten is grotendeels bekend, maar er kan nog geschoven worden. België, Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Engeland en Spanje zijn geplaatst voor het WK en kunnen niet meer buiten die top zeven vallen. De laatste plek is nog open, dit kan dus Nederland worden.

Pot 2 bestaat uit de volgende acht geplaatste landen op de ranglijst, pot 3 en 4 op de volgende zestien landen. Het is geen garantie voor succes, maar als het Nederland lukt om in pot 1 te belanden, ontloopt het team van Louis van Gaal de - op papier - sterkste landen van de wereld.

Oranje
Lees ook:
Oranje traint dag voor duel met Duitsland met complete groep

Hoe kan Nederland in pot 1 terechtkomen? Portugal moet de finale van de play-offs voor het WK vanavond van Noord-Macedonië verliezen.

Portugal is veruit de favoriet, maar dat was Italië afgelopen donderdag ook. De 'Azzurri' verloren uiteindelijk in blessuretijd met 1-0 van Noord-Macedonië, waardoor de regerend EK-winnaar dit jaar ontbreekt op het WK in Qatar.

Plek in pot 1

Door de uitschakeling van Italië komt er dus een extra plekje vrij in pot 1, die in het meest gunstigste scenario opgevuld kan worden door Oranje. In theorie kan Duitsland dit plekje ook nog opeisen.

Duitsland
Lees ook:
Duitsland zonder Kimmich tegen Oranje

Hiervoor moet het Nederland verslaan en hopen op verliespartijen van Denemarken én Portugal. De definitieve potindeling wordt pas op 31 maart bekendgemaakt. 

Van de 32 landen die deel gaan nemen aan het WK in Qatar zijn er 20 al bekend. Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kroatië, Servië, Spanje, Zwitserland, Argentinië, Brazilië, Canada, Ecuador, Uruguay, Iran, Japan, Saudi-Arabië, Zuid-Korea en gastland Qatar zijn al zeker van deelname. 

Intercontinentale play-offs

De komende week worden er negen nieuwe landen bekend die naar het WK gaan, de overige drie worden later dit jaar bekend. Twee tickets worden verdeeld op de intercontinentale play-offs in Qatar op 13 en 14 juni.

Vanwege de oorlog in Oekraïne is het play-offduel tussen Schotland en Oekraïne verplaatst. Het is nog maar de vraag of dit duel überhaupt doorgang gaat vinden. De winnaar van dat duel gaat tegen Wales spelen om het laatste WK-ticket.

Underdog

Vanavond trappen Nederland en Duitsland om 20:45 af in de Johan Cruijff Arena. Nederland heeft de statistieken niet meezitten tegen de Duitsers. Van de 44 onderlinge duels werden er slechts twaalf gewonnen door Oranje. 16 duels eindigden in een gelijkspel en zestien duels werden gewonnen door Die Mannschaft.

Ondanks dat, heeft Nederland van de laatste vijf duels met de Duitsers er slechts één verloren. Er werden twee overwinningen geboekt en twee keer werd er gelijkgespeeld. Mark Flekken, die tegen Denemarken zaterdag zijn debuut maakte bij Oranje, is de enige spelers in de selectie die in de Bundesliga speelt. Hij keept voor SC Freiburg.