Nederlands elftal

Oranje haalt hoop uit geslaagde start in nieuw systeem

27 maart 2022 14:09 Aangepast: 27 maart 2022 20:12

De vrij overtuigende start richting het wereldkampioenschap in Qatar, zorgde zondag voor lachende gezichten bij Oranje. Een dag na de zege van 4-2 op Denemarken werkten de invallers en reserves een fanatiek partijspel af, onder toeziend oog van een ontspannen Louis van Gaal. Dinsdag volgt met Duitsland een tegenstander van hoger niveau en hoopt het Nederlands elftal beter te weten waar het nu precies staat.

De bondscoach haalde vooral voldoening uit de eerste helft tegen Denemarken, waarin Oranje het duel domineerde. "We creëerden zes open kansen. En daarnaast scoorden we ook nog eens drie keer. Als je dat doet tegen een ploeg als Denemarken, die al een aantal jaren dit systeem speelt, dan vind ik dat echt geweldig", aldus Van Gaal.

"We hebben eigenlijk niets weggegeven, behalve één keer door balverlies van Berghuis. Berghuis heeft normaal gesproken geen balverlies, of heel weinig. Dat had hij in de eerste helft iets te veel. Ondanks dat heeft hij een hele goede wedstrijd gespeeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oranje wint vermakelijk oefenduel met Denemarken: 4-2

Training

In het nieuwe 1-3-4-1-2-systeem speelde Berghuis kort achter de twee spitsen Memphis en Steven Bergwijn. Bergwijn kreeg de voorkeur boven Arnaut Danjuma en Donyell Malen en pakte met twee doelpunten zijn kans.

"Die keuzes voor de opstelling tegen Denemarken had ik al langer in mijn hoofd", aldus Van Gaal. "Bij mij moet je het iedere training laten zien. Ik heb elf tegen elf in verschillende opstellingen gespeeld. Memphis heeft gewoon een vaste plaats bij mij. Ik heb daarnaast met Malen daar gespeeld, maar ook met Bergwijn."

Kansen weggeven

De tweede helft viel het Nederlands elftal terug en gaf het ook kansen weg. Invaller Christian Eriksen scoorde en raakte ook nog de paal. In blessuretijd keurde scheidsrechter Lawrence Visser een doelpunt van de Denen af.

"Het verval was te groot", oordeelde Van Gaal, die de voorbije week zag dat zijn spelers het nieuwe systeem vrij snel oppakten. "De hele week hebben we gezien of spelers in vorm waren en het systeem konden uitvoeren of niet. We hebben het systeem uitgelegd met digitale beelden, zodat het ook wel erg duidelijk was."

Van Gaal wil tegen Duitsland andere spelers aan het werk zien, al maakt de goede eerste helft tegen de Denen hem ook aan het twijfelen. "Misschien kies ik ook wel voor hetzelfde elftal, want het was wel vrij goed. Het hangt ook weer van de training af. Ik kan nu nog niet zeggen hoe ik dinsdag ga spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Oranje start voorbereiding op Duitsland met invallers en reserves

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore