Ga naar de inhoud
Voetbal

Peru voelt zich bestolen in WK-kwalificatie

Beeld © Associated Press / MATILDE CAMPODONICO

Peru had vannacht z'n eigen 'PSV - Ajax met Daley Blind'-momentje. Het Zuid-Amerikaanse land speelde in de WK-kwalificatie tegen Uruguay en verloor met 1-0, waardoor Luis Suárez & co alvast naar het toernooi in Qatar mogen. Bij een gelijkspel had ook Peru nog kans gemaakt op directe plaatsing. Frustratie alom, want had dat land niet een geldig doelpunt gemaakt?

Die vraag stond na afloop centraal bij de Peruanen. Zij voelden zich beroofd.

Wat was er gebeurd? In de slotfase van het duel werd een schot van Miguel Trauco gevangen door de Uruguayaanse doelman Sergio Rochet. Maar gebeurde dat niet achter de doellijn? En had Peru dus niet een geldig doelpunt gemaakt?

Een cruciaal moment, want bij een 1-1 eindstand had Peru nog kans gemaakt op het bereiken van de vierde plaats in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiepoule. Die stek geeft recht op directe deelname aan het toernooi in Qatar, maar is door de zege van Uruguay definitief uit het zicht voor de Peruanen.

VAR

"We zijn bestolen", zei verdediger Alexander Callens van Peru. "De scheidsrechter zei dat de VAR het had bekeken, maar iedereen die de beelden heeft gezien, ziet dat het een doelpunt was."

De Peruaanse aanvaller Paolo Guerrero haalde uit op Instagram. "Dit is niet eerlijk en het is onaanvaardbaar. Ze pakken ons de kwalificatie voor het WK af."

Blind-momentje

De Nederlandse voetballiefhebber moet in dit geval natuurlijk meteen terugdenken aan PSV - Ajax (1-2) van 23 januari.

De winnende goal van Ajacied Noussair Mazraoui ontstond nadat Daley Blind in een actie voorafgaand de bal net wel, of net niet binnen had gehouden aan de zijlijn.

Fans en talkshows op tv verdrongen zich na afloop met allerlei foto's, filmpjes, berekeningen en modules om te kunnen bewijzen of de Eindhovenaren waren benadeeld, of dat de Amsterdammers juist een geldig doelpunt hadden gemaakt.

Mazraoui
Lees meer
Mazraoui dacht na maken doelpunt terug aan uitduel met Real

Ook in het geval van Peru lijkt er sprake te zijn van gezichtsbedrog of op z'n minst van een vertekend beeld. Want het is maar net vanuit welke positie je de bal over - of óp de doellijn - te zien krijgt.

Peru kan zich aanstaande dinsdag wel verzekeren van de vijfde plaats en de intercontinentale play-off. De winnaar uit die strijd gaat alsnog naar het WK.

Bij Uruguay mogen veteranen Diego Godin, Edinson Cavani en Suárez zich opmaken voor hun vierde WK.