Nederlands elftal

Van Gaal: 'Belachelijk dat WK in Qatar is'

21 maart 2022 17:30 Aangepast: 21 maart 2022 17:35
Louis van Gaal Beeld © Pro Shots / Marcel van Dorst

Louis van Gaal vindt het 'belachelijk' dat het WK in Qatar wordt gespeeld, waar hij met zijn Nederlands elftal in november later dit jaar naartoe gaat. Dat heeft de bondscoach gezegd in een persconferentie ter voorbereiding op de oefenduels met Denemarken en Duitsland komende week.

"Dat het WK daar is, is belachelijk", zei Van Gaal op een directe vraag van een verslaggever. Die wilde weten wat de persoonlijke mening was van de bondstrainer over het toernooi in het oliestaatje, waar de temperaturen ook in de winter flink kunnen oplopen.

'Bullshit'

Om die reden is het WK niet in de zomer, maar verzet naar de maanden november en december en werden de internationale speelkalenders op de schop gegooid, met alle gevolgen van dien. Ook voor de voorbereiding van Van Gaal op het WK, die daardoor erg kort is.

"Dat we zogenaamd in een land gaan spelen, om het voetbal daar te laten te ontwikkelen, dat is al bullshit", was Van Gaal fel.

Geld

Van Gaal: "Het gaat puur om het geld en de commerciële belangen bij de FIFA. Waarom, denk je, zit ik niet in een commissie van de wereldvoetbalbond FIFA of de Europese voetbalbond UEFA? Ik heb me daar altijd tegen afgezet."

"Het klopt niet", sloot Van Gaal af. "Dat kan ik in Qatar zeggen, maar dat helpt de wereld helaas niet van dit probleem af."

'Mee bezig'

Van Gaal sprak zich, in zijn derde periode als bondscoach van Oranje, nog niet eerder zo duidelijk uit. "Maar ik zit in een groep bij de KNVB die met dit onderwerp bezig is. Dan horen we wat er afgesproken is met andere landen. Ik ben er maandelijks mee bezig. Als het zo uitkomt, zeg ik het."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore