Eredivisie

Gaat Feyenoord na 17 jaar weer eens winnen in de Arena?

20 maart 2022 07:40 Aangepast: 20 maart 2022 08:37
Beeld © Marcel Antonisse @ ANP Foto

Zondag is het weer tijd voor de meest beladen wedstrijd van Nederland: De Klassieker. Ondanks dat Feyenoord de laatste jaren zelden weet te winnen van Ajax, wordt het vandaag een ongekend spannende clash. "Ik ben benieuwd of Ajax zich kan revancheren na het doordeweekse debacle tegen Benfica", zegt oud-Ajacied Hedwiges Maduro.

Maduro, tegenwoordig voetbalanalist bij onder meer ESPN en RTL7, bewaart goede herinneringen aan De Klassiekers die hij speelde. Met name aan de editie van 2005, toen hij het winnende doelpunt maakte. "Een jongensdroom", zegt de voormalig middenvelder over scoren tegen Feyenoord. "Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat ik zo vrij stond."

"Ik schoot die bal in de kruising en wist eigenlijk niet wat ik moest doen", gaat Maduro verder. "Het was voor het eerst dat er geen uitsupporters mee waren, dus rende ik maar naar de dug-out toe om met het team te juichen."

Watskeburt?!

In datzelfde jaar was ook de laatste zege van de Rotterdammers in de Amsterdam Arena, door doelpunten van Dirk Kuijt en Salomon Kalou. 'Watskeburt?! 'van de Jeugd van Tegenwoordig stond toen hoog in de hitlijsten. Een flinke tijd geleden dus...

Vlaar won twee keer

Van de acht Klassiekers die ex-Feyenoorder Ron Vlaar speelde, won hij er twee. Zijn eerste wonnen de Rotterdammers met 3-2. In 2012 werd het zelfs 4-2 en barstte er een heus volksfeest los in De Kuip. Vlaar, tegenwoordig analist bij RTL7, greep de microfoon en liet zich van zijn fanatiekste kant zien. De beelden na de wedstrijd spreken voor zich:

"De Klassieker is zo intens, dat staat mij het meeste bij", vertelt Vlaar. "Deze beelden laten dat wel zien."

Speciale wedstrijd

Ondanks dat Feyenoord in de Conference League nog actief is en het in een hevige strijd verwikkeld is met AZ om plaats drie in de Eredivisie, is de Klassieker een duel an sich, zegt Vlaar. "Je wilt als voetballer en als club natuurlijk het hoogst haalbare bereiken, maar winnen van Ajax als Feyenoorder is altijd iets speciaals", legt Vlaar uit.

Miniatuurvoorbeeld
Conference League

Feyenoord voor het eerst in 20 jaar in Europese kwartfinale

De laatste zege van de Rotterdammers in Amsterdam is alweer van zeventien jaar geleden. Daar kan zondag verandering in komen. Het leek er even op dat Feyenoord het moest doen met een gehavende selectie. Een aantal spelers en trainer Arne Slot waren ziek, maar konden gisteren toch aansluiten bij de training. 

Feyenoord mist hierdoor 'alleen' de geblesseerde Justin Bijlow en de geschorste Orkun Kökçü. Beiden zijn belangrijke schakels in het elftal van Slot, maar moeten de Klassieker dus aan zich voorbij laten gaan.

Dip van Ajax

De Amsterdammers zitten al enkele weken in een vormdip. Uitschakeling in de Champions League, twee krappe overwinningen op RKC en Cambuur en een nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Plus de bestuurlijke onrust in Amsterdam, waardoor de gemiddelde Ajacied niet met een gerust hart het bezoek van Feyenoord tegemoet zal zien. 

Desondanks ziet Maduro Feyenoord niet winnen in de Arena. "Ajax zit natuurlijk in een dip, maar individueel zijn zij beter dan Feyenoord. Ik ben benieuwd in hoeverre de Europese domper van Ajax tegen Benfica een rol gaat spelen. Arne Slot zal vast spelen op de omschakeling en we hebben gezien dat meerdere clubs Ajax op die manier hebben kunnen ontmantelen."

Miniatuurvoorbeeld
Ajax

Teleurgestelde Tadic mikt nu op kampioensschaal en beker

Volgens Vlaar heeft Ajax, ondanks de midweekse nederlaag, nog steeds de beste papieren om zondag te winnen. ''In de Kuip kan het publiek er nog achter gaan staan, maar in de Arena zal het heel lastig worden voor Feyenoord. De Klassieker is een geweldige wedstrijd en voor veel mensen de wedstrijd van het jaar. Wat het ook gaat worden, ik hoop dat we kunnen genieten'', aldus Vlaar. 

Dessers

Waar Ajax dus in een dipje zit, gaat het Feyenoord voor de wind. Dit kalenderjaar zijn er maar twee wedstrijden verloren gegaan en in de helft van de wedstrijden scoorde Feyenoord drie doelpunten of meer.

Met name huurling Cyriel Dessers zorgt voor bravoure in Rotterdam. De teller staat inmiddels op dertien treffers, met slechts 1034 gespeelde minuten. Dit komt neer op één doelpunt per 79 minuten.

Miniatuurvoorbeeld
Champions League

Samenvatting: Benfica beëindigt Champions League-droom Ajax

Cijfers in voordeel van Ajax

Van de laatste tien ontmoetingen, zowel in de Kuip als in de Arena, won Ajax er negen. De cijfers zijn dus zwaar in het voordeel van de Amsterdammers, maar het momentum zit ze niet mee.

"In eerste instantie zou je zeggen dat Ajax gaat winnen. Feyenoord mist een paar belangrijke spelers, dus lijkt dat mij nog steeds het meest logische scenario", aldus Maduro. ''Ajax zit in een dip en Feyenoord heeft juist een goede flow te pakken. Ik ben benieuwd wat het plan is van Feyenoord en hoe Ajax hier mee om gaat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore