Eredivisie

Onzekere toekomst voor Vitesse met schuld van 150 miljoen

13 maart 2022 15:52 Aangepast: 13 maart 2022 15:54
Stadion de Gelredome van Vitesse Beeld © Pro Shots / Niels Boersema

Vitesse heeft de afgelopen decennia een flinke schuld opgebouwd, die maar liefst 150 miljoen euro bedraagt. Volgens de directie van de Arnhemse club moet daarover 'onderhandeld worden'.

De roebelkraan van de Russische geldschieter Valeri Oyf gaat dicht nu de eigenaar besloten heeft zijn aandelenpakket te verkopen.

Het nieuws van het vertrek van Oyf sloeg in als een bom bij Vitesse, aangezien het financiële stootkussen van de club nu wegvalt.

Verschillende geldschieters

Het investeren door buitenlandse suikeroompjes begon in 2010, toen de Georgiër Merab Jordania Vitesse binnen drie jaar kampioen wilde maken. Dat lukte niet en daarna kwam Vitesse in handen van de Rus Aleksandr Tsjigirinski en later Oyf.

Dat de Russische eigenaar eerder deze week aangaf de club te willen verkopen, was geen verrassing voor directeur Pascal van Wijk: ''We weten wat er aan de hand is in Oekraïne", doelt hij op de Russische inval. "Dat is een stuk erger dan wat er nu met Vitesse gebeurt. Laat dat duidelijk zijn." 

Miniatuurvoorbeeld
Oorlog in Oekraïne

Russische eigenaar wil van aandelen Vitesse af

Vitesse draait het mee in de subtop van de Eredivisie. Daarnaast is het (nog) actief in de Conference League, maar als donderdag niet gewonnen wordt op bezoek bij AS Roma, is ook dat avontuur voorbij.

"Ik kan alleen melden dat alles erop gericht is om de continuïteit van de club te waarborgen", ging Van Wijk verder. "En we willen graag invulling blijven geven aan onze sportieve ambities."

Saneren?

Van Wijk spreekt ook over een 'harde klap'. Voor hem is het ook onduidelijk wat er nu met Vitesse gaat gebeuren. Kan de club alle sportieve ambities in de toekomst nog wel najagen of moet het saneren? Oyf stond tot 2023 garant voor Vitesse, maar blijft dat zo? Moet de nieuwe eigenaar ook de huidige schuld van 150 miljoen euro overnemen?

"Gaande de voorgenomen verkoop kunnen er over de financiële afhandeling geen nadere mededelingen worden gedaan", meldt Van Wijk. "Maar als er geïnteresseerde partijen komen, dan zullen wij het kaf van het koren scheiden. En natuurlijk leggen we zaken als omzet, kosten en schulden op tafel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore