Eredivisie

Pegel Gravenberch redt weer slordig Ajax

11 maart 2022 21:54 Aangepast: 11 maart 2022 23:13
Gravenberch schreeuwt het uit, Steven Berghuis komt hem feliciteren Beeld © Pro Shots / Jasper Ruhe

Ajax heeft voor de tweede keer op rij een 2-0 voorsprong weggegeven in de Eredivisie. Net als vorige week tegen RKC Waalwijk bleken twee gemaakte goals niet voldoende om trainer Erik ten Hag rustig op zijn stoel te laten zitten. Een prachtig afstandsschot van Ryan Gravenberch bracht uiteindelijk de redding tegen SC Cambuur in Leeuwarden: 2-3.

De wedstrijd begon met een prachtig gebaar van Ajax richting de afwezige SC Cambuur-trainer Henk de Jong. De oefenmeester kampt met een cyste in het hoofd en kan door fysieke klachten zijn werkzaamheden dit seizoen niet voortzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ajax steekt Henk de Jong hart onder de riem

Ajax begon met de nodige wisselingen in de basisopstelling. Jurriën Timber zat op de bank, net als de nieuwe keeper Przemyslaw Tyton.

Zieke Álvarez

Perr Schuurs stond centraal achterin, naast Daley Blind. Nicolás Tagliafico was de linksback en op het middenveld was er een plaatsje voor zowel Davy Klaassen als Ryan Gravenberch.

Edson Álvarez was namelijk ziek en is voor komende dinsdag, als Benfica naar Amsterdam komt voor de return in de achtste finales van de Champions League, ook een vraagteken.

Tadic & Haller

Voorin liepen de vaste drie bij Ajax: Antony, Sébastien Haller en Dusan Tadic. Laatstgenoemde brak de ban voor de Amsterdammers. De Serviër schoot de 0-1 binnen, na goed voorbereidend werk van Gravenberch.

De 0-2 werd vijf minuten voor rust op het scorebord gezet door Haller. De spits tekende zo voor zijn 32e (!) treffer van het seizoen, in alle competities.

Tegengoals

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, getuige ook het zeventig procent balbezit dat de bezoekers hadden in het Cambuur-stadion.

Maar net als vorige week, toen de Amsterdammers een 2-0 voorsprong weggaven tegen RKC Waalwijk, stond Ajax weer veel te makkelijk twee tegengoals toe.

Eerste letten de bezoekers niet goed op bij een corner en kon Issa Kallon de aansluitingstreffer tegen de touwen laten slaan. Tien minuten voor tijd maakte Patrick Joosten zelfs gelijk, na een enorme fout van Tagliafico.

Weggeven

Het betekenden alweer het zesde en zevende tegendoelpunt voor Ajax in de Eredivisie, in het kalenderjaar 2022. Ter vergelijking: in de hele eerste seizoenshelft kreeg de regerend landskampioen maar vier competitiegoals tegen.

Tel daarbij de twee tegentreffers bij Benfica van drie weken geleden op, en de conclusie kan worden getrokken dat de ploeg van Ten Hag tegenwoordig meer weggeeft dan eerst.

Spannend

Tegen RKC ontsnapten de Amsterdammers door een in de slotfase terecht gegeven penalty, deze keer kwam de redding van de uitblinkende Gravenberch. De middenvelder pegelde in blessuretijd op prachtige wijze de 2-3 binnen.

Zo blijft de voorsprong op nummer twee PSV gehandhaafd. De Eindhovenaren kunnen zondag, als ze op bezoek gaan bij FC Utrecht, met een overwinning weer op twee punten achterstand komen van koploper Ajax.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore