Ga naar de inhoud
'Ligt gevoelig'

Vitesse voetbalt voor vrede, maar laat woord oorlog niet vallen

Op dag negen van de oorlog in Oekraïne liet Vitesse dan eindelijk van zich horen. De club met de Russische eigenaar Valeri Oyf bombardeerde het thuisduel met Sparta Rotterdam tot een wedstrijd voor de vrede.

De 'v van vrede’ was nadrukkelijk zichtbaar rond het eerste duel van speelronde 25 in de Eredivisie. Spelers en trainers van Vitesse en Sparta vormden bij opkomst de letter v. Vervolgens maakten ze samen met veel aanwezige fans een halve minuut lang het v-gebaar van vrede. Op de led-boarding langs het veld werd herhaaldelijk aangedrongen te doneren aan Giro555.

Diep geschokt

"Iedereen bij Vitesse is diep geschokt over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne", meldde Vitesse vandaag in een verklaring die ruim een week op zich had laten wachten. "Vitesse spreekt zich uit voor vrede en vindt het hartverscheurend om het nieuws uit Oekraïne te horen, lezen en zien. Onze gedachten zijn bij iedereen in Oekraïne. We hopen op een snelle vreedzame oplossing."

Volgt
Lees ook:
Volgt Vitesse-eigenaar Oyf het voorbeeld van miljardair Abramovich?

De naam van eigenaar Oyf werd niet genoemd in het statement. "Maar hij heeft zich achter deze verklaring geschaard", meldde een woordvoerder van Vitesse desgevraagd. Het woord oorlog valt ook niet in de verklaring. "Dat doet me een beetje denken aan Vladimir Poetin", zei Vitesse-supporter Erik bij de ingang van het stadion. "In Rusland mag je het woord oorlog niet in de mond nemen."

'Ligt gevoelig'

Supporter Jeroen noemt de kritiek op het statement van zijn favoriete club makkelijk. "Ze zijn misschien een beetje laat", erkende hij. "Maar ik kan me voorstellen dat het voor onze eigenaar Oyf ook gevoelig ligt. Ik weet ook niet of hij nog familie heeft wonen in Rusland. En laten we niet vergeten dat hij niet op de sanctielijst van de Europese Unie staat. Dan kan je zo'n man toch niet zomaar veroordelen?"

De naam van de 58-jarige Oyf staat inderdaad niet op een lijst van oligarchen die de afgelopen jaren wel heel dicht tegen Poetin aanschurkten. Hij is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog bij de Sovjet-Unie hoorde, maar heeft een Russisch paspoort. Oyf dekt de tekorten van Vitesse, die de afgelopen drie jaar opliepen tot over de 26 miljoen euro.

Garanties tot 2023

Oyf is een goede bekende van Roman Abramovitsj, die waarschijnlijk uit angst voor sancties zijn Engelse voetbalclub Chelsea te koop heeft aangeboden. Oyf heeft de Gelderse club tot 2023 financiële garanties gegeven en was vandaag zoals tijdens de meeste thuisduels van Vitesse niet in het stadion.

Thomas Letsch, de trainer van Vitesse, wilde niet uitgebreid op het statement van zijn club reageren. "Maar op persoonlijke titel wil ik wel zeggen dat ik oorlog verafschuw", stelde de Duitser.

'Spelers
Lees ook:
'Spelers Vitesse door de club betaald en niet door een Rus'