FA Cup

Geen Kane of Cristiano in kwartfinale FA Cup, maar Nederlander Dijksteel wel

04 maart 2022 09:59 Aangepast: 04 maart 2022 10:18
Anfernee Dijksteel in duel met Jayden Sancho Beeld © Lindsey Parnaby

Het bekersprookje van Middlesbrough duurt maar voort. Nadat Manchester United en Tottenham Hotspor waren verslagen, staat de club, die uitkomt op het tweede niveau van Engeland, in de kwartfinale van de befaamde FA Cup. Tegen Chelsea! De Nederlandse verdediger Anfernee Dijksteel heeft de tijd van zijn leven: "Je staat op het veld met de grootste spelers van de wereld, dat is echt geweldig."

In Nederland kwam de 25-jarige verdediger niet verder dan de amateurs van AFC, maar zijn profcarrière in Engeland is er een uit een jongensboek.

In 2015 verkaste Dijksteel naar Charlton Athletic, dat toen uitkwam op het derde niveau van Engeland. In 2019 won hij met die club in het uitverkochte Wembley-stadion de play-off finale van Sunderland en promoveerde Charlton naar de Championship, het op een na hoogste niveau.

Miniatuurvoorbeeld
Promotie

Jongensdroom: Nederlandse Dijksteel ging van amateurs naar uitverkocht Wembley

Niet veel later dwong de Amsterdammer een transfer af naar Middesbrough, waar hij het goed naar zijn zin heeft. "Ik zit hier heerlijk op zijn plek. De wedstrijden in de FA Cup doen er weer een schepje boven op, die zijn heel speciaal."

Bekersprookje

Dijksteel stroomde met Middlesbrough in de derde ronde van de FA Cup in. Zij wonnen in extremis van Mansfield Town, dat uitkomt op het vierde niveau in Engeland.

Daarna stond voetbalreus en Dijksteels favoriete club Manchester United voor de deur. "Mijn teamgenoten waren al snel bezig met het maken van afspraken rondom shirtjes ruilen na de wedstrijd, dat laat zien hoe speciaal dit is."

Na een knotsgek duel en een strafschoppenserie won Middlesbrough op een volgepakt Old Trafford van Manchester United. "Toen de laatste strafschop van Manchester United over ging, drong het nog niet helemaal door wat we hadden gedaan. Pas later kwam het besef dat wij United hadden uitgeschakeld."

Zelf mocht de verdediger geen strafschop nemen, hij was de laatste speler in de pikorde. Zelfs de doelman van Middlesbrough was eerder aan de beurt dan Dijksteel, maar dat vond hij niet erg: "Ik heb eigenlijk nooit strafschoppen genomen. Het moment dat het moest gebeuren kwam steeds dichterbij, maar 'gelukkig' hoefde het niet", lachte de verdediger. "Of ik nog een shirtje heb geruild? Nee, ik was te druk bezig met juichen, haha!"

Opnieuw gewonnen

Na de stunt op Old Trafford wachtte het Tottenham Hotspur van Steven Bergwijn en Harry Kane. En weer kwam Middlesbrough als winnaar uit de strijd.

Met een 0-0 stand na negentig minuten moest er een verlenging aan te pas komen, waarin Josh Coburn de 1-0 maakte. Dit bleek genoeg voor de overwinning. "Ik spel al jaren in Engeland, maar ik heb het stadion nog nooit zo erg horen ontploffen als na dat doelpunt. Het gaf mij echt kippenvel."

Loting

Uit de loting van de kwartfinale werd duidelijk dat Middlesbrough het gaat opnemen tegen Chelsea. Opnieuw een voetbalreus uit het Engelse voetbal. "We weten waar we toe in staat zijn, en de bal is natuurlijk rond. Een cliché, maar het is wel waar. Je weet niet wat er gaat gebeuren, we gaan gewoon weer alles geven."

Over twee weken speelt Dijksteel een thuiswedstrijd tegen het Chelsea van Hakim Ziyech, met als inzet een ticket voor de halve finale van de FA Cup. "We gaan zien waar het schip gaat stranden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore