Ga naar de inhoud
Voetbal

Directeur betaald voetbal is trots op spelers na racisme-incident

Marianne van Leeuwen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, is trots op de spelers van FC Dordrecht en MVV Maastricht. Het duel tussen die twee eerstedivisieclubs werd vrijdagavond stilgelegd omdat aanhangers van MVV een speler van FC Dordrecht, de Fransman Seydine N'Diaye, racistisch zouden hebben bejegend.

"Het is walgelijk, kwetsend en schadelijk en hiervoor is geen plek in het voetbal. Wij zijn trots op de reactie van de spelers", zei Van Leeuwen. Het duel lag enige tijd stil, terwijl scheidsrechter Richard Martens aan de zijlijn overleg voerde. Uiteindelijk keerden de spelers terug op het veld. De wedstrijd werd hervat met een ingooi, waarna alle spelers en ook de scheidsrechter knielden op het veld, het inmiddels bekende statement tegen racisme. Direct daarna floot Martens af.

"Voetbal verbindt in Nederland miljoenen mensen met zeer uiteenlopende achtergronden. Die verbindende kracht maakt het voetbal uniek maar ook kwetsbaar voor racisme en discriminatie", aldus de directeur betaald voetbal. "Daarom moeten we met iedereen die van voetbal houdt racisme en discriminatie veroordelen en bestrijden."

Aanvalsplan

De KNVB stelde begin 2020 samen met de overheid het aanvalsplan 'Ons voetbal is van iedereen' op, bedoeld om racisme en discriminatie tegen te gaan.

Van Leeuwen volgde vorig jaar Eric Gudde op als directeur betaald voetbal.

Bron: ANP