Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Voetbalclub gaat gevaccineerde spelers weren: 'Geen kracht'

Becali Beeld © Pro Shots / Voetbal International

De voorzitter van Steaua Boekarest, George Becali, heeft weer eens van zich doen spreken. De 63-jarige politicus en zakenman haalt vaker de headlines in de pers met opvallende uitspraken. Dit keer betreft het tegen covid gevaccineerde spelers van zijn club. "Ze hebben geen kracht meer."

Becali was van 2009 tot 2012 lid van het Europees Parlement. In 2013 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens illegale landhandel.

Het voorzitterschap van de Roemeense topclub Steaua Boekarest draagt hij al bijna twintig jaar. In die rol kwam hij vaak in het nieuws door xenofobe en homofobe uitspraken.

Covid

Ook over de covid-pandemie en de vaccins tegen de ziekte heeft Becali een duidelijke mening. Hij vindt dat gevaccineerde spelers van Steaua 'geen kracht meer hebben'. Hij wil ze daarom weren van de club. " Als je ingeënt bent, speel je niet meer", zei Becali op de Roemeense tv.

"Je zult me uitlachen, maar ik heb misschien wel gelijk", ging hij verder. "Gevaccineerde spelers verliezen hun kracht. Dat is iets wetenschappelijks."

Deac

"Heb je het niet gezien bij Cluj (een andere topclub uit Roemenië, red.) en Rapid Boekarest? Spelers vallen flauw, slapen op de grond. Ook spelers bij ons worden getroffen, vooral de oudere. Heb je Ciprian Deac gezien? Die is niet meer zichzelf."

Deac is een 36-jarige aanvaller van Cluj, die dit seizoen al 42 duels speelde. Waaronder twee keer negentig minuten tegen AZ in de poulefase van de Conference League.

Becali beweert ook dat zijn 35-jarige spits Claudiu Keseru 'niet meer op het hoogste niveau kan spelen' nadat hij zich had laten vaccineren.

Eerder zei Becali ook dat 'vaccinatie niet goed' is en het vaccin 'mensen ziek maakt'. "Dit is een vaccin om te doden."

Regering

De Roemeense regering voelde zich genoodzaakt te reageren op de uitlatingen van Becali. "Gevaccineerde speler raken NIET hun kracht kwijt", staat te lezen op een overheidspagina op Facebook, die speciaal in het leven is geroepen om mensen te informeren over covid en covid-vaccins.

"Vaccinatie tegen covid heeft geen invloed op de prestaties van voetballers. Daarentegen zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat het doorlopen van een covid-infectie langdurige gevolgen kan hebben (long covid) en de prestaties van atleten kan beïnvloeden."

De Roemeense overheid voert al lange tijd campagne tegen desinformatie over covid en de vaccins ertegen. Het land heeft een vaccinatiegraad van minder dan zestig procent.

Fake
Lees meer
Fake news en gangen vol lijkzakken: Roemenië gaat gebukt onder corona