Eredivisie

Ajax ternauwernood langs Willem II

19 februari 2022 20:38 Aangepast: 19 februari 2022 21:24
Het moment van de wedstrijd: Timber weet de 0-1 te maken Beeld © Pro Shots / Jasper Ruhe

Ajax heeft net geen averij opgelopen in de titelstrijd én op weg naar de achtste finales van de Champions League tegen Benfica. In een regenachtig, winderig Tilburg had de regerend landskampioen en bekerhouder de grootst mogelijke moeite met Willem II: 0-1.

Aan de opstelling van trainer Erik ten Hag was niet te zien dat Ajax komende week voor de belangrijke ontmoeting met Benfica staat.

De coach besloot niemand te sparen en met het sterkst mogelijke elftal te starten. Zo mocht Steven Berghuis opnieuw beginnen als linkermiddenvelder en nam Ryan Gravenberch plaats op de bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ajax spaart tegen Willem II nog geen spelers voor Benfica

Kansen

Toch was er amper sprake van een enorm krachtsverschil tussen de nummer één en nummer vijftien van de Eredivisie. Ajax had dan wel vaker de bal, de Amsterdammers kwamen in de eerste zeventig minuten niet tot geweldig grote kansen.

Willem II - eindelijk weer gesteund door een vol huis, na het versoepelen van de corona-maatregelen - probeerde in de tussentijd toe te slaan uit een counter.

Op die manier kreeg Jizz Hornkamp in de twintigste minuut een goede kans. De 23-jarige spits, in de winter overgekomen van FC Den Bosch, schoot echter veel te wild en ruim naast na een uitbraak via oud-Ajacied Ché Nunnely.

Timber gevaarlijk

Aan de andere kant was Jurriën Timber dicht bij een goal, maar zijn kopbal miste de juiste richting. Even later schoot de verdediger hard op het doel van Willem II-keeper Timon Wellenreuther. De Duitser stompte de bal bekwaam weg uit de doelmond.

Het is veelzeggend dat Timber met die mogelijkheden de gevaarlijkste man was bij Ajax. De lijstaanvoerder had het lastig op het zware veld in Tilburg en tegen de goed georganiseerde Brabanders.

De voortekenen waren in de rust niet best voor Ajax. Eerder dit seizoen betekende geen doelpunt van de Amsterdammers voor de pauze in een Eredivisiewedstrijd uiteindelijk puntenverlies voor de ploeg van Ten Hag.

Afgekeurd

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. Ajax viel aan, Willem II probeerde messcherp te zijn in de tegenstoot.

Uit zo'n moment was Max Svensson dicht bij de 1-0. De Zweed schoot echter voorlangs, na een goede uitval van de Tilburgers.

Kort daarna leek Dusan Tadic Ajax alsnog op voorsprong te zetten. De Serviër schoot met rechts raak, maar even daarvoor had Antony buitenspel gestaan.

Omdat de Braziliaan betrokken was bij de aanvalsopbouw, werd de treffer afgekeurd na ingrijpen van de VAR.

Ommekeer

Twintig minuten voor het einde ontstond alsnog een kansenregen voor Ajax.

Eerst was het Davy Klaassen die de bal voor het intikken had, maar Willem II-verdediger Wessel Dammers voorkwam met een uiterste krachtsinspanning de 0-1.

Kort daarna raakte Sébastien Haller de paal. Invaller Danilo schoot net naast. De Amsterdammers zetten met man en macht aan voor het slotoffensief. Net toen Willem II succesvol bleek te zijn met de gekozen tactiek, sloeg Ajax toe.

Tien minuten voor het einde werkte Timber wonderwel de bal binnen achter Wellenreuther. De verdediger kon meteen gewisseld worden, omdat hij met kramp te kampen kreeg na de treffer.

Benfica

Ajax blijft daardoor de koploper in de Eredivisie, met acht punten voor op achtervolger PSV. De Eindhovenaren komen zondag nog in eigen huis in actie tegen sc Heerenveen.

Ajax speelt woensdag de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Champions League tegen Benfica. De Amsterdammers moeten eerst naar Lissabon.

 

Benfica - Ajax is woensdag vanaf 20.00 uur LIVE te zien op RTL7

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore