Ga naar de inhoud
Eredivisie

Opvolger Schmidt bij PSV: Fraser, Koeman of Cocu?

Cocu tijdens zijn afscheid als trainer van PSV. Algemeen directeur Toon Gerbrands, op de achtergrond, kent hem nog goed. Beeld © Pro Shots / Toin Damen

PSV en Roger Schmidt gaan na dit seizoen uit elkaar. Wie gaat de Duitser opvolgen in Eindhoven? Er wordt op social media al druk gespeculeerd. De 5 vaakst genoemde kandidaten.

Henk Fraser

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten, dat ook Sparta en Fraser na dit seizoen uit elkaar gaan. Fraser, die nog een verbintenis heeft met de Rotterdammers tot medio 2024, besloot zelf de Kasteelclub te verlaten.

Onder zijn bewind won Vitesse de KNVB Beker en wisten de Spartanen naar de Eredivisie te promoveren. Dit seizoen gaat het zowel op als naast het veld echter niet voor de wind bij Sparta.

Fraser bekleedde na zijn carrière als speler van onder meer Feyenoord en Roda JC al een functie als jeugdtrainer bij PSV. Hij is dus bekend in Eindhoven.

En in een interview met ESPN zei Fraser deze week iets opvallends: "Er is één club waar ik echt heel graag zou willen werken. Die zal best verrassend zijn voor veel mensen. Maar die club kan ik niet noemen." Weet hij al meer?

Ruud van Nistelrooij

Van Nistelrooij staat bekend als een van de beste spitsen in de geschiedenis van PSV. De 45-jarige ex-international is nu trainer bij Jong PSV, waarmee hij negende staat in de Keuken Kampioen Divisie.

In december van het vorige jaar gaf Van Nistelrooij al aan dat hij droomt van een functie als trainer bij de hoofdmacht van de Eindhovenaren.

Van Nistelrooij heeft negentig wedstrijden gespeeld bij PSV, waarmee hij twee keer landskampioen werd en een keer de Johan Cruijff Schaal won. In 1999 en 2000 werd de spits topscorer van de Eredivisie én Nederlands voetballer van het jaar.

Phillip Cocu

Een van de succesvolste trainers van PSV. De geboren Eindhovenaar werd als speler vier keer landskampioen. Als trainer flikte hij dit kunstje nog drie keer.

Bij Fenerbahçe en Derby County liep het minder goed af voor Cocu. Sinds september 2021 is hij werkzoekende. Een terugkeer naar Nederland sloot de ex-international meteen niet uit.

Bekijk ook: Cocu staat open voor nieuw Nederlands avontuur

01:25

Kevin Hofland

Was dit seizoen bij VfL Wolfsburg de rechterhand van voormalig PSV-trainer Mark van Bommel. Hoflands trainerscarrière begon bij Fortuna Sittard, waar hij assistent-coach was.

De 42-jarige Hofland werd daarna hoofdtrainer van Fortuna, maar na een conflict met de clubleiding hield het avontuur daar op.

Hofland zit op dit moment zonder club. Hij was van 2014 tot 2018 jeugdtrainer bij PSV. Als speler werd hij twee keer landskampioen met de Brabantse club.

Ronald Koeman

De 58-jarige Koeman heeft bijna geen introductie nodig. Hij is zowel speler als trainer geweest bij onder meer Ajax, PSV, Feyenoord en het Nederlands elftal.

Sinds zijn ontslag bij FC Barcelona dit seizoen zit hij zonder club. Met drie landstitels, een Europa Cup I en twee KNVB Bekers als speler, en een landstitel als trainer, weet Koeman hoe het is om prijzen te pakken in Eindhoven.

En wat voor titel was dat! In 2007 werd PSV onder zijn leiding landskampioen op een bloedstollende laatste speeldag, waar ook nog eens Cocu afzwaaide als speler.

Koeman wordt overigens ook genoemd als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, als Louis van Gaal na het WK afscheid neemt.