Ga naar de inhoud
Voetbal

Barcelona beschuldigt oud-bestuurders van financieel wanbeleid

Voorzitter Joan Laporta van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona beschuldigt oud-bestuurders van de club van financieel wanbeleid. Volgens Laporta heeft het voormalig bestuur onder leiding van voorzitter Josep Maria Bartomeu valse betalingen gedaan en andere illegale activiteiten verricht tijdens de bestuursperiode bij de club.

De feiten zijn volgens Laporta naar boven gekomen na een onafhankelijk onderzoek en audit dat het huidige bestuur had laten uitvoeren naar mogelijke onregelmatigheden tijdens de ambtstermijn van Bartomeu.

Volgens Laporta hebben de oud-bestuursleden zichzelf mogelijk op illegale wijze verrijkt. "Onze audit heeft betalingen aan het licht gebracht waarvan wij begrijpen dat het ging om oneigenlijk beheer van clubgelden. De audit sluit illegale verrijking van sommige betrokkenen niet uit," aldus Laporta op een persconferentie waar de bevindingen werden gepresenteerd.

Openbaar Ministerie

Vorige week werd al bekend dat ook het Spaanse Openbaar Ministerie een onderzoek is begonnen naar mogelijk wanbeleid nadat het OM daarover door het huidige bestuur werd getipt.

Bartomeu werd in maart vorig jaar gearresteerd in het kader van een politieonderzoek naar onbehoorlijk bestuur en corruptie, waarbij ook een inval werd gedaan in de kantoren van de club in Camp Nou, het stadion van de club.

De ex-voorzitter en zijn voormalige adviseur Jaume Masferrer legden geen verklaring af in de rechtbank, maar ze werden vrijgelaten op borgtocht. Barcelona kampte met een schuld van 1,35 miljard euro toen Laporta vorig jaar maart de nieuwe voorzitter werd.

De club is, door gebrek aan financiële slagkracht, bezig aan een matig seizoen. In de Champions League en in het Spaanse bekertoernooi is Barcelona al uitgeschakeld. De ploeg van de Oranje-internationals Frenkie de Jong, Memphis Depay en Luuk de Jong staat in de Spaanse competitie op de vijfde plaats met 15 punten achterstand op de grote rivaal Real Madrid.

Bron: ANP